Криминальная хроника Украины на 24-25.05.2009

Криминальная хроника Украины на 24-25.05.2009

24.05.2009
 
Упродовж минулої доби до органів внутрішніх справ України надійшло 4 118 заяв про злочини. Вжитими заходами 1 655 (40,2%) з них розкрито «за гарячими слідами». Серед розкритих злочинів – чотири вбивства, десять фактів завдання тяжких тілесних ушкоджень, сім розбійних нападів, 26 пограбувань, п’ять фактів незаконного заволодіння транспортними засобами.

За незаконне зберігання зброї затримано 25 осіб. У правопорушників вилучено карабін, обріз мисливської рушниці, чотири одиниці саморобної вогнепальної зброї, чотири гранати, один кілограм вибухівки та 486 набоїв.

За злочини у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин затримано 26 осіб, у яких вилучено 68,9 кілограма наркотичних засобів.

За адміністративні правопорушення, вчинені в громадських місцях, до відповідальності притягнуто 7 383 особи.              

За порушеними кримінальними справами заарештовано 16 осіб.

Протягом минулої доби порушено 44 кримінальні справи за злочинами економічної спрямованості, з них 17 – у сфері службової діяльності, у тому числі п’ять  – про хабарництво.

Працівниками Державтоінспекції зафіксовано 135 дорожньо-транспортних пригод з потерпілими, у яких 20 осіб загинули та 176 – травмовані.

В Євпаторійській міськраді Автономної Республіки Крим 22 травня в морі було знайдено мертвим з ознаками удушення та відчленованими нижніми кінцівками 28-річного безробітного місцевого жителя. У результаті проведення оперативно-розшукових заходів працівниками міліції затримано 54-річного місцевого жителя, приватного підприємця. Попередньо встановлено, що він уранці 10 травня на вулиці задушив потерпілого під час сварки на ґрунті неприязних відносин й, з метою приховування злочину, розчленував тіло та кинув у море.

У місті П’ятихатках Дніпропетровської області в результаті проведення оперативно-розшукових заходів працівниками міліції затримано місцевих жителів – двох братів та жителя міста Жовті Води згаданої області, віком від 16 до 19 років, усі без постійного місця роботи. Попередньо встановлено, що вони вночі 23 травня у вказаному місті на міському кладовищі викрали металеві фрагменти з восьми могил. Частину викраденого вилучено.

В Антрацитівському районі Луганської області працівниками міліції затримано 26-річного безробітного жителя міста Красний Луч згаданої області, в якого вилучено 500 грамів вибухівки.

У місті Судак Автономної Республіки Крим на вулиці працівниками міліції затримано 40-річного безробітного місцевого жителя, у якого вилучено гранату Ф-1.

У Жмеринському районі Вінницької області працівниками міліції затримано 47-річного жителя районного центру (приватний підприємець – власник одного з місцевих заводів) та 37-річного місцевого жителя (охоронник вищевказаного заводу), які в одному з приміщень згаданого заводу зберігали 28 кілограмів конопель й 16 кілограмів макової соломки (вилучено).

На Донеччині працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито голову фермерського господарства, котрий включив до складу членів вказаного господарства п’ять місцевих жителів (не є членами фермерського господарства), які в подальшому незаконно отримали в приватну власність земельні ділянки загальною площею 19,4 га. Таким чином державі завдано збитки на суму 220 тисяч гривень. Органами прокуратури порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364  (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

У Запоріжжі працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито директора та головного бухгалтера товариства з обмеженою відповідальністю, котрі отримали у відділенні банківської установи кредити на загальну суму 3,8 мільйона гривень, оформлені на працівників вказаного ТОВ без їх згоди. Після цього частину коштів у сумі 2,3 мільйона гривень використали на потреби власного товариства. Директора ТОВ затримано. Органами прокуратури порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) КК України.

На Тернопільщині працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито посадових осіб управління праці та соціального захисту населення однієї з райдержадміністрацій. Вони, у порушення вимог Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, оформили 23 пільгові путівки безоплатного санаторно-курортного лікування в двох санаторіях місцевим жителям – учасникам Великої Вітчизняної війни без їх відома й передали їх іншим особам. Таким чином державі завдано збитки на загальну суму 80,6 тисяч гривень. Прокуратурою району порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.364 і ч.2 ст.366  (зловживання владою або службовим становищем та службове підроблення) КК України.

У Черкаській області працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито приватного підприємця, котрий надав до філії відділення банківської установи неправдиві відомості щодо наявності заставного майна й незаконно отримав кредит у сумі 214 тисяч гривень. Слідчим управлінням УМВС порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст.190 (шахрайство) КК України.

25.05.2009
 
Упродовж минулої доби до органів внутрішніх справ України надійшло 3 076 заяв про злочини. Вжитими заходами 1 222 (39,7%) з них розкрито «за гарячими слідами». Серед розкритих злочинів – одне вбивство, сім фактів завдання тяжких тілесних ушкоджень, два розбійні напади, 21 пограбування, п’ять фактів незаконного заволодіння транспортними засобами.

За незаконне зберігання зброї затримано дев’ять осіб. У правопорушників вилучено пістолет, карабін, мисливську рушницю, три обрізи мисливських рушниць, дві одиниці саморобної вогнепальної зброї, гранату та 193 набої.

За злочини у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин затримано 17 осіб, у яких вилучено 1,7 кілограма наркотичних засобів.

За адміністративні правопорушення, вчинені в громадських місцях, до відповідальності притягнуто 4 285 осіб.               

За порушеними кримінальними справами заарештовано 10 осіб.

Протягом минулого тижня порушено 686 кримінальних справ за злочинами економічної спрямованості, з них 287 – у сфері службової діяльності, у тому числі 37 – про хабарництво.

Працівниками Державтоінспекції зафіксовано 116 дорожньо-транспортних пригод з потерпілими, у яких 23 особи загинули та 170 – травмовані.

У Шевченківському районі міста Києва 18 березня на вулиці троє невідомих у масках відібрали у 55-річної безробітної місцевої жительки сумку, в якій знаходилося майже дві тисячі гривень. При цьому її знайомий – 50-річний безробітний полтавчанин зробив декілька пострілів із незареєстрованого спецзасобу ПГШ-790, призначеного для стрільби гумовими кулями, в бік нападників, на що останні з невстановленої зброї смертельно його поранили та завдали тілесних ушкоджень сину потерпілої – 24-річному безробітному киянину (медичну допомогу надано без госпіталізації), й на автомашині “Фольксваген” втекли. З місця події вилучено зазначений спецзасіб, шість гільз калібру 9 мм, шість гільз і дві кулі калібру 7,62 мм, три гільзи та один набій 12 калібру. Через півгодини вказану автомашину було знайдено згорілою неподалік від місця події. У результаті проведення оперативно-розшукових заходів працівниками міліції викрито у скоєнні цього злочину раніше затриманих за скоєння аналогічного злочину чотирьох громадян Грузії та затримано 22-річну безробітну жительку міста Южноукраїнська Миколаївської області. Додатково в затриманих вилучено мисливський карабін АКМС-МФ калібру 7,62 мм, мисливську рушницю та спецзасіб ПМР, призначений для стрільби гумовими кулями. Перевіряється причетність затриманих до скоєння інших злочинів.

У Долинському районі Івано-Франківської області 21 травня у своєму будинку було знайдено мертвою 88-річну пенсіонерку. За висновком судово-медичної експертизи її смерть настала внаслідок травми голови. У результаті проведення оперативно-розшукових заходів працівниками міліції затримано 37-річного безробітного, раніше судимого місцевого жителя. Попередньо встановлено, що він увечері 19 травня, зайшов до будинку потерпілої й завдав їй смертельних тілесних ушкоджень, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння.

У місті Іллічівську Одеської області працівниками міліції затримано 42-річного безробітного місцевого жителя, за місцем проживання якого вилучено чотири грами героїну.

У Запорізькій області працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито директора комунального підприємства, котра вимагала 12 тисяч доларів США хабара від приватного підприємця начебто для передачі їх службовим особам однієї з райдержадміністрацій за виділення йому земельної ділянки площею 1,2 га. Хабарницю затримано під час отримання частини хабара в сумі 8,5 тисяч доларів США. Прокуратурою області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.369 (давання хабара) КК України.

У Запорізькій області працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито службових осіб управління капітального будівництва, реконструкції та технічного нагляду виконкому однієї з міськрад й посадових осіб приватного підприємства. Вони завищили вартість виконаних робіт з будівництва берегоукріплюючих споруд, чим завдали збитки державі на суму 4,1 мільйона гривень. Природоохоронною міжрайонною прокуратурою порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.5 ст.191 та ч.2 ст. 366  (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та службове підроблення) КК України.

На Київщині працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито службових осіб однієї з сільських рад Броварського району, котрі незаконно надали дозвіл на виготовлення технічної документації 78 громадянам на земельні ділянки (загальна площа 19,5 га), чим завдали збитки державі на суму понад 1,24 мільйона гривень. Броварською міжрайонною прокуратурою порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.365 та ч.2 ст.366 (перевищення влади або службових повноважень та службове підроблення) КК України.
У Хмельницькій області працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито службових осіб приватного підприємства та Державної інспекції з контролю за цінами в області, які підробили документи про сплату штрафу, накладеного представниками згаданої інспекції на зазначене підприємство. У результаті вказаних дій до державного бюджету не надійшло 531,4 тисяч гривень. Прокуратурою одного з районів порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.364 та ч.2 ст.366 (зловживання владою або службовим становищем та службове підроблення) КК України.

МВС України
 

You may also like...