Кількість викритих цього року підрозділами ГУБОЗ хабарів зросла на третину

Про результати діяльності підрозділів боротьби з організованою злочинністю щодо протидії корупції за сім місяців цього  року йшлося сьогодні під час прес-конференції в Міністерстві внутрішніх справ України за участю заступника начальника ГУБОЗ – начальника Центрального Антикорупційного бюро Вадима  Лашука.

Як повідомив Вадим Лашук, нещодавно у столиці було викрито чергову спробу чиновників нагріти руки на земельних аферах. У Києві працівники Центрального антикорупційного бюро ГУБОЗ МВС України спільно з Генеральною  прокуратурою України затримали «на гарячому», під час отримання хабара, начальника одного з відділів Управління дозвільної документації та організаційно-правових питань КМДА.

Як з’ясувалося, посадовець вимагав та отримав  16 тисяч доларів США  за підготовку та затвердження попереднього висновку проекту відведення земельної ділянки  в Дарницькому районі столиці. «Подяку» за свою роботу чиновник отримував кілька разів, під час передачі останнього траншу хабара його й було затримано.

За цим фактом  Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 (одержання хабара) Кримінального кодексу України. Як зазначив Вадим Лашук, наразі перевіряється  інформація про причетність посадовця до інших фактів хабарництва.

Також у столиці працівники Центрального  Антикорупційного бюро ГУБОЗ спільно з УБОЗ ГУМВС України  викрили в хабарництві першого заступника голови однієї з районних рад  Києва, який вимагав через посередника 10 тисяч доларів США хабара від директора товариства з обмеженою відповідальністю за прийняття рішення ради та підписання договору на надання в оренду офісного приміщення.

Під час передачі хабара в офісі цього товариства посередник був затриманий, а самого хабарника через деякий час затримали біля виходу з Київської міської державної адміністрації.

Стосовно хабарників прокуратурою  Києва порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 (одержання хабара) Кримінального кодексу України.

За словами керівника Центрального Антикорупційного бюро, Київ перебуває в зоні підвищеної уваги цього підрозділу, адже досить часто на адресу правоохоронців надходять скарги на корумповані дії чиновників у столиці, які ретельним чином перевіряються.

Вадим Лашук закликав громадян  у разі вимагання в них хабара звертатися безпосередньо до  Центрального антикорупційного бюро за телефоном 461-16-10, запевнивши, що всі сигнали будуть перевірені та вжито невідкладних заходів на припинення корупційних діянь. Також заступник начальника ГУБОЗ повідомив, що два тижні тому в складі Центрального Антикорупційного бюро було створено відділ боротьби з корупцією в правоохоронних органах, про перші результати роботи якого можна буде дізнатися незабаром, адже вже зараз роботи в цього підрозділу вже вистачає.

Працівники регіональних підрозділів боротьби з організованою злочинністю систематично вживають організаційно-практичні заходи з попередження фактів хабарництва та корупції у всіх сферах господарювання. Як наголосив Вадим Лашук, кількість викритих підрозділами ГУБОЗ хабарів зросла цього року на третину, сягнувши 20 мільйонів доларів США.  

У результаті вжитих заходів упродовж семи місяців цього року зареєстровано 1065  злочинів у сфері службової діяльності, у тому числі: зловживання владою і службовим становищем – 329, перевищення влади або службових повноважень – 30, хабарництво – 278, серед яких 98 фактів, де сума хабара перевищує 10 тисяч гривень та 59 –  30 тисяч гривень. Всього виявлено 449 осіб, які скоїли злочини в сфері службової діяльності (посадовцями органів влади та управління – 125, суддями – 11, працівниками контролюючих органів – 79, ДПА – 16, митної служби – 6.

Працівники Антикорупційного бюро ГУБОЗ МВС України спільно з представниками Генеральної прокуратури України затримали на “гарячому” в приміщенні сільської ради в момент отримання хабара в розмірі три мільйони 950 тисяч гривень голову однієї з сільських рад Баришівського району Київської області, яка вимагала хабар в розмірі чотири мільйони 575 тисяч гривень у приватного підприємця за вирішення питання про погодження та виділення йому земельної ділянки на території  сільради площею 9 га для ведення індивідуального садівництва.

Із числа викритих злочинів, 237 (у 2008 – 147) у сфері службової діяльності, які скоєно у складі організованих груп і злочинних організацій, з яких 112 (у 2008 – 47) зловживань владою або службовим становищем.

Виявлено 16 (у 2008 – 10) організованих груп і злочинних організацій з корумпованими зв’язками (за закінченими провадженням кримінальними справами).

Направлено до суду кримінальну справу, порушену за матеріалами УБОЗ ГУМВС України в Дніпропетровській області за ч.3-5 ст.185, ч.1 ст.191, ст.255 Кримінального кодексу України, стосовно п’яти учасників злочинної організації, організатором якої був працівник міліції (звільнений з органів внутрішніх справ у грудні 2008 року). До угруповання входили працівники залізниці, які займалися розкраданням металопрокату із залізничних вагонів. Вони завдали збитки на загальну суму 388 тисяч гривень (всю суму відшкодовано в ході досудового слідства).

У АР Крим порушено кримінальну справу стосовно судді райсуду, який виніс завідомо неправосудну ухвалу про затвердження мирової угоди між державним підприємством  і приватним підприємством, згідно з якою останній незаконно набув право власності на майно держпідприємства на суму 533 тисячі гривень.

У службовому кабiнетi затримано начальника та його заступника одного з  управлiнь Головної iнспекцiї на автомобiльному транспортi у Київськiй областi Мiнiстерства транспорту i зв'язку України,  якi вимагали та отримали хабар в сумi дві тисячі доларiв США вiд приватного пiдприємця за прискорення вирішення питання щодо видачi лiцензiї на внутрiшнi перевезення пасажирiв легковими автомобiлями на замовлення та чотири тисячі гривень вiд директора товариства з обмеженою відповідальністю за позитивнi результати планової перевiрки. 

Із викритих спецпідрозділами боротьби з організованою злочинністю  222 злочинів в сфері службової діяльності майже половину – 102 становлять хабарі. Середня сума виявлених хабарів  становить 108,1 тисячі гривень.

Найбільш корумпованою залишається сфера земельних відносин. Цього року працівники спецпідрозділів боротьби з організованою злочинністю виявили 199 (у 2008 – 182) злочинів у сфері службової діяльності, у тому числі 76 (у 2008 – 58) фактів хабарництва.

Так, на Львівщині викрито злочинну групу з ознаками організованості в складі п’ятьох державних службовців, а саме: голову та двох депутатів однієї з сільрад, тимчасово виконуючого обов’язки  голови райдержадміністрації та його заступника, які вимагали та одержали хабара в розмірі 200 тисяч доларів США за видачу документів на право власності земельною ділянкою площею 0,96 га.

Найбільш характерними злочинами, вчиненими в сфері земельних відносин, є отримання хабарів за виготовлення службової документації на незаконний перерозподіл, допомогу у вирішенні питання щодо безоплатної передачі земельної ділянки у  власність або довгострокову оренду, сприяння та прискорення процедури прийняття рішення сесією місцевої ради  щодо надання дозволу на розробку проектів відведення земельних ділянок, зміну цільового призначення земельних ділянок.  Зазвичай  суб’єктами цих злочинів виступають голови міських, селищних та сільських рад, а також службові особи органів землевпорядкування (Управління земельних ресурсів, місцеві земельні комісії, кадастрові установи).

У Черкаській області порушено кримінальну справу стосовно учасників злочинної групи з ознаками організованості у складі начальника Смілянського управління земельних ресурсів, голови земельної комісії та члена цієї ж комісії, які підробили документи щодо належності збанкрутілому Державному підприємству земельних ділянок загальною площею 345,7 га, що фактично належали іншому колективному сільськогосподарському підприємству, на підставі чого Смілянською міськрадою було прийнято рішення про вилучення цих земельних ділянок, чим зазначеному КСП завдано збитки у розмірі   12,5 мільйона гривень.

Так, Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справа за ознаками  складу злочину, передбаченого ч.3 ст.368 (Одержання хабара) Кримінального кодексу  України стосовно виконуючого обов’язки голови однієї з райдержадміністрацій в Миколаївській області та директора ТОВ, які вимагали хабар у сумі 150 тисяч доларів США  за передачу корпоративних прав одному з ТОВ  на довгострокову оренду земельної ділянки загальною площею 23 гектари, яка належить іншому ТОВ.

Лише за останні два тижні працівники Центрального Антикорупційного бюро ГУБОЗ МВС України, окрім столичних,  викрили ще кілька резонансних злочинів. Так, на Черкащині  затримано заступника голови  однієї з райдержадміністрацій, який, будучи головою комісії з питань виділення земельних ділянок, вимагав та отримав   гроші  у розмірі 10-ти тисяч доларів США за видачу розпорядження про надання дозволу на збір матеріалів попереднього погодження на виділення земельної ділянки площею 1 га у межах райради. Прокуратурою області порушено  кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 (одержання хабара) Кримінального кодексу України.

За матеріалами Центрального Антикорупційного бюро ГУБОЗ МВС України стосовно голови однієї з райдержадміністрацій Донецької області обласною прокуратурою порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.368 (одержання хабара) Кримінального кодексу України.

Встановлено, що чиновник, зловживаючи своїм службовим становищем, вступив у злочинну змову з директорами двох товариств із обмеженою відповідальністю та вимагав у приватного підприємця хабар в сумі 90 тисяч гривень за  надання в оренду восьми  гектарів земельної ділянки.   

ДЗГ та МД МВС України

 

You may also like...