Начальник столичної ДАІ вважає доцільним використання ближнього світла фар у денний час доби

Як відомо, з настанням осінньо-зимового періоду в багатьох європейських країнах включення водіями ближнього світла фар у денний час – умова обов’язкова. Там давно вже прорахували, що подібна міра досить істотно підвищує безпеку дорожнього руху. І це, безумовно, дозволяє говорити про користь прийняття такого правила і в нас. 

За словами начальника столичної ДАІ Анатолія Сіренка, кілька років тому Державтоінспекція виступала ініціатором введення для українських водіїв правила використання зовнішніх світлових приладів в денний час в осінньо-зимовий період. Наприклад, для тих же пішоходів, за участю яких у Києві відбувається майже половина всіх ДТП, на думку начальника ДАІ, включені фари стали б додатковим попередженням про небезпеку, яку несе в собі рухомий автомобіль. Однак на той час в силу цілого ряду причин закріпити законодавчо цю пропозицію не вдалося. 

Тим часом Анатолій Сіренко нагадує, що відповідно до п.19.1 ПДР України в темний час доби та в умовах недостатньої видимості (наприклад, в туман, снігопад, сильний дощ) незалежно від ступеня освітлення доріг, водій зобов’язаний включати фари ближнього світла. І за порушення цього правила чинним законодавством передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 425 до 510 гривень. Крім цього, керівник ДАІ закликає водіїв не забувати перевіряти регулювання світлових приладів. Адже, не секрет, що засліплююче  світло фар зустрічного автомобіля змушує не лише різко зменшувати швидкість, але й часом і вдаватися до екстреного гальмування. Неважко передбачити, як поведе себе в такій ситуації автомобіль на зимовій дорозі.
 
А поки що, за ініціативи начальника ДАІ Києва, всіх столичних автоінспекторів зобов’язали включати ближнє світло фар на патрульних автомобілях навіть у денний час.
 
УК

You may also like...