Не давайте злочинцеві шансу

 Упродовж останніх місяців чергову частину Ровеньківського міськвідділу міліції, що на Луганщині, буквально «штормило» від кількості заяв і повідомлень про крадіжки, які надходили від працівників різних підприємств, установ та організацій.

Діапазон предметів крадіжок був не таким великим: найчастіше зникали гаманці з грошима й мобільні телефони. Відлучаючись «на хвилинку», офісний люд забував про елементарне – залишав без догляду особисті речі при відкритих дверях службових приміщень. Почерк злочинів був однаковий – під виглядом працівника або відвідувача, невідомий безперешкодно проходив у кабінет і робив там «ревізію».

Вчителька однієї з шкіл прийшла на роботу для того, щоб завершити ремонт класу, а сумку, аби не забруднити, «завбачливо» залишила в сусідній аудиторії. Та коли педагог прийшла за ридикюлем, то виявила щезнення гаманця з чималою сумою. Інший мешканець міста, під’їхавши до домівки, залишив автомобіль з відкритим склом, а сам ненадовго зайшов у двір. Злодій, скориставшись нагодою, викрав мобільний телефон, що лежав на сидінні авто. Схожа історія відбулася й з робітницями мийки для автомобілів, які зберігали свої речі в побутовій кімнаті, що зрідка замикалася на ключ. Тепер вони не можуть упевнено сказати хто з відвідувачів і коли в них поцупив гаманці з грошима.

Заходячи в лікувальні установи, дитсадки, школи міста крадій обирав момент, коли двері кабінету лишаться незамкненими, швидко знаходив портмоне і зникав з трофеєм. Останньою постраждала робітниця однієї з шахт міста. Вона зосталася без гаманця, в якому була велика сума грошей і банківські картки разом із кодами до них. Зловмисник обікрав її більш, як на 10 тисяч гривень.

Правоохоронцям вдалося встановити особу лиходія. Днями сищики затримали раніше судимого 30-річного ровенчанина, який зізнався, що зважився на крадіжки через власне безробіття і регулярне вживання наркотиків.

За словами старшого слідчого Ровеньківського МВ О. Децак, наразі порушено низку кримінальних справ за ч.3 ст.185 КК України (крадіжка, поєднана з проникненням до житла, інше приміщення або сховище). Санкція статті передбачає позбавлення волі строком від трьох до шести років.

Наостанок звернемося до співгромадян: дотримуйтеся правил, спрямованих на збереження вашого майна, не надавайте злочинцям жодного шансу. Якщо відвідувач незнайомий, не соромтеся дізнатися мету візиту, перевірте службове посвідчення, зателефонуйте до організації, яку він представляє, й не виходьте з приміщення, залишаючи незнайомця наодинці. Не зберігаєте секретні коди в гаманці разом з банківськими картками – зловмисники можуть позбавити вас заощаджень ще до того, як ви виявите пропажу. А ще, не залишайте вхідні двері відкритими, подбайте про надійність замку. Виходячи з приміщення, ретельно закривайте балконні двері, вікна й обов’язково кватирки, особливо на нижніх поверхах.

Виконання цих нехитрих порад допоможе уникнути прикрих неприємностей.

 

 

Олена Власова, Ровеньківський МВ УМВС України в Луганській області

 

You may also like...