Кіберполіція викрила двох хакерів у зламі персональних комп’ютерів громадян

Зловмисники модифікували шкідливе програмне забезпечення. Використовуючи цей вірус, вони отримували повний доступ до комп’ютерів користувачів та інформації, що на них зберігалася. В подальшому – продавали її на тіньових хакерських форумах. Для анонімізації своїх дій, у якості розрахунку спільники використовували криптовалюту та заборонені в Україні платіжні системи.

Працівники Слобожанського управління кіберполіції встановили причетність двох молодиків, 22-х та 20-ти років, до такої діяльності. Обидва були учасниками тіньових хакерських формів. Наразі поліцейські мають достатню доказову базу їх злочинної діяльності.

Працівники кіберполіції спільно зі слідчими поліції Сумщини, за процесуального керівництва Сумської місцевої прокуратури, провели обшук за місцем проживання правопорушників.

Вилучено комп’ютерне обладнання. Під час його попереднього огляду кіберполіцейські виявили різноманітне шкідливе програмне забезпечення, призначене для отримання несанкціонованого доступу та зламу комп’ютерів жертв.

Крім того, виявлено більше 200 тисяч доступів до віддалених серверів, облікових записів соціальних мереж,  електронних поштових сервісів користувачів мережі інтернет. Серед потерпілих громадяни України, Франції, Німеччини та інших країн світу. Усі ці облікові записи були попередньо зламані для їх продажу, а також могли слугувати майданчиками для ведення іншої протиправної діяльності в мережі Darknet.

Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за ч.2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) КК України. Вирішується питання щодо оголошення підозри обом зловмисникам. Їм загрожує до шести років ув’язнення.

Щоб уберегти свій персональний комп’ютер від подібних шкідливих програм, кіберполіція радить користувачам:

• встановлювати актуальні оновлення операційної системи;
• використовувати антивірусні програми та постійно оновлювати їх;
• не здійснювати завантаження невідомих і підозрілих файлів або архівів;
• не переходити за підозрілими електронними посиланнями (в соцмережах, пошті тощо);
• робити регулярні резервні копії інформації з Вашого комп’ютера.

Департамент кіберполіції України

You may also like...