Матір втікача Онищенка обмежили у строках ознайомлення зі справою

Вищий антикорупційний суд встановив підозрюваній Інесі Кадировій і двом її адвокатам Іщенку і Животову строк 106 днів, тобто до 01.02.2019 включно, для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на ухвалу від 18 жовтня.

30 серпня цього року захисту надано доступ до 95 томів матеріалів справи. Але підозрювана жодного разу не прибула до приміщення Національного антикорупційного бюро для ознайомлення з матеріалами. Адвокат Іщенко приїздив до НАБУ один раз 11.09.2019 і письмово підтвердив факт надання доступу до матеріалів досудового розслідування і в суді пояснив, що знайомий з більшістю матеріалів. Інший захисник Животов відвідував НАБУ двічі, 11.09.2019 та 27.09.2019, і письмово підтвердив факт надання доступу до матеріалів і факт ознайомлення із 15 томами.

Детектив вважає, що Кадирова і її захисники свідомо зловживають правом на доступ до матеріалів і зволікають з ознайомленням.

Адвокат Іщенко заперечив будь-які зловживання і пояснив, що 74-річна підозрювана 30 серпня лягла на стаціонарне лікування до ДП «Медбуд» і перебуває там на теперішній час, надав суду копії медичних документів.

Захисник повідомив, що для належного ознайомлення його клієнтки із усіма матеріалами кримінальної справи необхідно більше часу, орієнтовно до 1 лютого 2020. Прокурор і детектив також згодилися на цю дату і пообіцяли передати жінці скановані копії документів.

У  серпні 2016 Інеса Кадирова оголошена у міжнародний розшук у так званій «газовій справі». До листопада 2017 місцезнаходження жінки було невідоме. Згодом, за повідомленнями прес-служби НАБУ, її виявили в Іспанії, де також перебував і її син, тодішній народний депутат, Олександр Онищенко. Україна ініціювала їх екстрадицію. Лише в липні 2019 Кадирова повернулася на територію України. У рішенні суду не сказано, що це була екстрадиція, тобто підозрювана прибула сама.

До 14 березня 2018 року мати Онищенка була власницею компанії «Майдан – Плаза», якій належали приміщення у м Києві по вул. Хрещатик, 27-Б – офіс так званої злочинної організації Онищенка. У грудні 2018 Нацагентство з питань арештованих активів продало корпоративні права на «Майдан – Плаза».

За версією слідства, Онищенко був засновником та керівником злочинної організації, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року протиправно заволоділи понад 1,6 млрд грн від реалізації природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування».

Збитки ПАТ «Укргазвидобування» (100% акцій належать державній НАК «Нафтогаз України») оцінюються у більше ніж 740 млн грн.

Загалом детективи вважають причетними до «газової схеми» 29 осіб.

You may also like...