На Миколаївщині уродженець РФ ошукав пенсіонера більше ніж на 80 тис. грн за схемою «ваш родич в біді»

Поліції відомі щонайменше 20 таких фактів, де зловмисник виманював у своїх жертв, як правило, осіб похилого віку, від тисячі до десяти тисяч доларів. Нині перевіряється причетність затриманого до аналогічних злочинів на території інших регіонів, також поліцейські встановлюють спільників шахрая. Відомо, що керування діями виконавця здійснювалось ув’язненими, які наразі відбувають покарання на непідконтрольній території України та за сприяння адміністрації установи виконання покарань. Грошові кошти потерпілих одразу виводились на рахунки організаторів.

До поліції звернулась харків’янка з повідомленням про те, що її 69-річний батько, який проживає у м. Южноукраїнськ Миколаївської області, віддав невідомому чоловікові усі свої заощадження нібито для її лікування після ДТП, якої насправді не було.

Як з’ясували поліцейські, на мобільний телефон потерпілого надійшов дзвінок, співрозмовник представився лікарем та повідомив, що донька пенсіонера потрапила у дорожньо-транспортну пригоду, її стан важкий, а для проведення оперативного втручання потрібні значні кошти. Передати їх можна через помічника лікаря не виходячи з дому, що пенсіонер і зробив. 10 тисяч гривень та 2600 доларів США заявник віддав особисто в руки аферисту, і, лише коли зв’язався із донькою, зрозумів, що мав справу із шахраями.

У результаті комплексу оперативно-розшукових заходів особу та місцезнаходження зловмисника майже одразу після отриманого повідомлення встановили співробітники управління карного розшуку та Вознесенського районного управління поліції. 37-річного уродженця РФ розшукали у центрі Вознесенська.

За словами начальника ГУНП в Миколаївській області Сергія Шайхета, керування діями виконавця здійснювалось ув’язненими, які наразі відбувають покарання на непідконтрольній території України та за сприяння адміністрації установи виконання покарань. Грошові кошти потерпілих одразу виводились на рахунки організаторів.

Відомо, що сам зловмисник мешкає у Дніпропетровській області, раніше він вже неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності за майнові злочини. Поліцейські доставили його до відділення поліції, де слідчі затримали афериста у порядку ст. 208 КПК України. У шахрая вилучили 3 тис. грн, мобільний телефон, банківські картки та інші речові докази.

За процесуального керівництва окружної прокуратури затриманому повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 Кримінального Кодексу України (Шахрайство). Санкція інкримінованої статті передбачає до трьох років позбавлення волі.

Суддя Южноукраїнського  міського суду обрав  підозрюваному запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Відділ комунікації поліції Миколаївської області

You may also like...