Після «виховання» старшою сестрою малолітній хлопчик опинився у лікарні

16-річній сестрі дитини та опікуну загрожує до п’яти років обмеження або навіть позбавлення волі.

Поліцейські розпочали кримінальні провадження за фактом незаконного позбавлення волі малолітнього жителя Білгород-Дністровського району та злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною.

довиховували, що хлопчик опинився у лікарні: старшій сестрі дитини та опікуну загрожує до п’яти років обмеження або навіть позбавлення волі

На спецлінію «102» надійшло повідомлення зі швидкої медичної допомоги про те, що до лікарні доставлено семирічного хлопчика з чисельними травмами та опіками. Поліцейські встановили, що їх дитині спричинила 16-річна сестра.

Опіку над хлопчиком та трьома його сестрами 16, 11 та 9 років після того, як їхню матір було позбавлено батьківських прав, узяв 62-річний родич. Поки він з дружиною були зайняті своїми справами, найстарша із дівчат зайнялася «вихованням» молодшого брата. Вона побила його, обпікла газовою горілкою, прив’язала і зачинила у сараї, де той просидів усю ніч.

Тільки вранці хлопчик зумів самостійно звільнити зв’язані руки і вибратися із господарської будівлі та звернутися по допомогу до сусідів, які і викликали «швидку».

Потерпілого госпіталізували до реанімаційного відділення Білгород-Дністровської районної лікарні з черепно-мозковою травмою, струсом головного мозку та опіками другого ступеня передпліччя та сідниць.

Під час огляду домоволодіння родини поліцейські вилучили газову горілку, фрагменти синтетичної мотузки та інші речові докази, які будуть направлені на експертне дослідження.

Дівчина свої дії пояснила тим, що брат нібито бешкетував, псував її речі, а коли хотів підпалити газовою горілкою  скирту сіна та будинок, вона завадила йому це зробити і зайнялась його “вихованням”.

За вказаними фактами слідчі внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі малолітнього, що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань), в рамках якого 16-річній дівчині  вже повідомлено про підозру,  та статтею 166 (злісне невиконання обов’язків по догляду за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування) ККУ. Питання щодо повідомлення про підозру опікуну буде вирішуватись в рамках досудового розслідування. Санкції обох статей тягнуть за собою покарання обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Крім того, слідчі розпочали кримінальне провадження за ознаками ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість), в рамках якого буде надано належну правову оцінку діянням службових осіб служби у справах дітей місцевої ради.

Процесуальне керівництво досудових розслідувань здійснює Білгород-Дністровська окружна прокуратура.

У поле зору поліції та соцслужб ця родина вже потрапляла неодноразово через втечу з дому 11-річної дівчинки. На профілактичному обліку в поліції вона стоїть як дитина-утікач, а в службі у справа х дітей – як дитина, що перебуває у складних життєвих обставинах. Відносно опікуна за останній рік правоохоронці складали два протоколи за частинами 1 та 2 статті 184 (невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Ніні двох молодших дівчаток представники соцслужби вилучили з сім’ї. Вирішується питання щодо подальшого місця проживання усіх трьох малолітніх дітей.

Слідство триває. Встановлюються всі обставини кримінальних правопорушень.

ГУ Національної поліції в Одеській області

You may also like...