Поліція та ОГП з самого початку намагались «поховати» справу Лієва, кейс Гринкевича схожий – ЦПК

У ЦПК зазначили, що справу Олександра Лієва розслідували з порушенням підслідності.

Справу, у якій фігурує колишній директор департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони Олександр Лієв, повернули із НАБУ назад до Нацполіції. У Центрі протидії корупції зазначили, що справу про розкрадання коштів, виділених для ЗСУ, від початку намагалися «поховати».Рішення щодо зміни підслідності підписав прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Зокрема, як зазначили в ЦПК, він дійшов висновку, що у справі відсутня інформація, за якої можна кваліфікувати дії експосадовця Міноборони Лієва, а також другого фігуранта Тоомаса Нахкура, за ч.5 ст.191 КК України.

«Тобто, слідство не знайшло доказів, що Лієв і Нахкур використовували своє службове становище для заволодіння коштами Міноборони у складі організованої групи. А оскільки посадовці міністерства були суб’єктами, що підслідні НАБУ, після цього рішення справу передали для розслідування до поліції», – зазначили в ЦПК.

У Центрі протидії корупції нагадали,  що слідство у справі Лієва вели з порушенням підслідності. Хоча згодом апеляція і вказала на відсутність істотного обмеження прав Лієва через те, що справу не розслідувало Національне антикорупційне бюро.

«Також подив викликає те, що за дивним збігом обставин активні дії із підозрами пішли саме тоді, коли в Україну приїжджали генеральні інспектори Пентагону, Держдепу та USAID. А коли поліції і прокурорам Офісу генеральної прокуратури нібито стало відомо про можливу причетність посадовців Міністерства оборони – справу певний час все одно не передавали до НАБУ і САП. Тепер же стає зрозуміло, чому цього могли не робити», – зазначили В ЦПК.

Там додали, що поліція разом з Офісом генпрокурора з самого початку намагалися створити передумови, аби «поховати» цю справу.  Зокрема, це робилося через недопустимість або недостатність доказів.

«І цілком ймовірно, що посадовців Міноборони серед підозрюваних вже не буде. До речі, це схоже з ще однією справою про можливі розкрадання коштів Міноборони. Ще пам’ятаєте кейс Гринкевича із збитками майже на мільярд гривень? ДБР так і не знайшло чиновників Міноборони, які приймали непридатні до використання речі для військових», – додали в ЦПК.

Напередодні ВАКС змінив Лієву запобіжний захід. Зокрема, його випустили із СІЗО під особисте зобов’язання.

Нагадаємо, СБУ 27 січня викрила чиновників оборонного відомства і менеджерів «Львівського арсеналу», які вкрали понад 1,3 млрд грн на закупівлі 100 тисяч мінометних пострілів для ЗСУ.

You may also like...