Посадовця Харківської міськради викрили у роботі на російські спецслужби (відео)

Співробітники контррозвідки Служби безпеки України провели багатоетапну спецоперацію, за результатами якої припинили протиправну діяльність агента Федеральної служби безпеки РФ. Про це на брифінгу повідомив представник Департаменту контррозвідки СБУ Володимир Настюк.

Оперативники спецслужби встановили, що заступник директора одного із департаментів Харківської міської ради був завербований у 2017 році на території Росії кадровим співробітником ФСБ РФ полковником Олександром Ушаковим.

Під час вербування у 2016 році посадовець перебував на території Росії з «туристичною метою». «Звертаю увагу, що офіцер ФСБ РФ Олександр Ушаков за документами є «помічником міністра освіти» Нижегородської області. Ця посада використовується російською спецслужбою як прикриття, зокрема для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України», ‒ наголосив Володимир Настюк.

Співробітники СБ України задокументували, що до сфери обов’язків Ушакова за фейковою посадою нібито входять питання міжнародного співробітництва у науковій та освітніх сферах. Участь у численних заходах давала йому можливість встановлювати контакти з громадськими діячами, представниками владних структур, органів місцевого самоврядування і використовувати їх для отримання різнопланової розвідувальної інформації.

Під час досудового слідства оперативники спецслужби з’ясували, що чиновник був доволі цінним джерелом інформації для російської спецслужби. «Про це свідчать факти проведення Ушаковим агентурних зустрічей з ним на території третіх країн. Зокрема у Празі, Салоніках Мінську, а також неодноразово на території РФ у Бєлгороді», ‒ зазначив представник контррозвідки СБУ.

СБ України встановила, що посадовець, використовуючи своє службове становище та доступ до інформаційних масивів і матеріалів, збирав і передавав для російської спецслужби інформацію про:

–  молодіжні організації і рухи, а також їх лідерів;

– діяльність та фінансування релігійних громад різних конфесій;

– національно-патріотичні об’єднання громадян, їх проекти, керівників, ступінь впливу на розвиток ситуації;

– співробітників Харківської міської ради.

СБУ встановлено, що Олександр Ушаков є офіцером Другої служби ФСБ РФ, до основних завдань якої належить жорсткий контроль саме у суспільно-політичній сфері. Виконання цих завдань необхідно Кремлю для впливу на діяльність ЗМІ, громадсько-політичних формувань, релігійних організацій та інших інститутів громадянського суспільства в Україні. «Для цього широко застосовується практика посад прикриття для офіцерів ФСБ у сфері освіти, культури, охорони здоров’я, міжнаціональних та міжконфесійних відносин», ‒ підкреслив Володимир Настюк.

Друга служба ФСБ РФ також відіграє ключову роль у забезпеченні контролю за діяльністю так званих «МДБ Д/ЛНР», зокрема підрозділів, які проводять силові та диверсійні акції.

Затриманому посадовцю оголошено підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 (державна зрада) КК України та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном 60 діб.

Триває досудове слідство.

СБУ підкреслює, що спецслужби РФ використовують усі можливі способи для вербування наших співвітчизників, у тому числі відвертий шантаж та провокації. «Хочу нагадати, що відповідно до ч. 2 ст. 111 ККУ звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, який на виконання злочинних завдань іноземної держави, організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними і отримане завдання», ‒ зауважив представник української контррозвідки.

Прес-центр СБ України

You may also like...