Шахраї з-за ґрат Сумського СІЗО «торгували» автівками для ЗСУ

Фігуранти, які перебувають в установі виконання покарань за вчинення тяжких злочинів, ошукували громадян під приводом продажу автомобілів в інтернеті. Зловмисникам оголошено про підозру.

Зловмисників викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам в Сумській області спільно зі слідчими Сумського районного управління поліції та працівниками оперативного підрозділу Державна установа «Сумський слідчий ізолятор».

«Продавали» з СІЗО автівки для ЗСУ: кіберполіція Сумщини викрила шахраїв

Організували шахрайську схему двоє мешканців Сумщини, 28 та 35 років. Фігуранти, раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжких злочинів, наразі відбувають покарання в одній із установ обласного центру. Залучивши до злочинної діяльності спільників з «волі», шахраї розміщували оголошення про продаж нерозмитнених автомобілів на популярних онлайн-платформах.

Основною умовою купівлі була передплата у розмірі від 2 до 10 тисяч гривень. Для переказу коштів зловмисники надавали номери підконтрольних банківських рахунків. Отримавши гроші клієнтів, фігуранти переставали виходити на зв’язок.

Наразі встановлено 10 потерпілих, у тому числі військовослужбовців ЗСУ, яких встигли ошукати правопорушники. Загальна сума збитків становить близько 200 тисяч гривень.

Поліцейські за силової підтримки бійців роти поліції особливого призначення провели 13 обшуків в оселях фігурантів та місцях відбування ними покарання. Вилучено комп’ютерну техніку, накопичувачі даних, мобільні телефони, банківські та сім-картки, документацію та «чорнові» записи, грошові кошти, а також набої до вогнепальної зброї.

Організаторам «схеми» оголошено підозру за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Підозрюваним загрожує до 5 років позбавлення волі.

Тривають слідчі дії з метою встановлення повного кола потерпілих та суми завданих збитків, а також інших спільників фігурантів.

Процесуальне керівництво здійснює Сумська окружна прокуратура.

Департамент кіберполіції Національної поліції України

You may also like...