Справа Шеремета: ексспівробітник білоруського спецназу Макар готовий свідчити в ОГПУ

4 січня опозиційна організація “Білоруський народний трибунал” і європейське видання EUobserver оприлюднили аудіозаписи, на яких начебто посадовці КДБ Білорусі обговорюють усунення політичних опонентів, зокрема журналіста Павла Шеремета. За даними журналістів, запис датований 11 квітня 2012 року, а розповсюдив його та надіслав для розслідування в Україну і Брюссель колишній співробітник білоруського спецназу Ігор Макар.

За допомогою білоруських колег Суспільне розшукало Макара, який розповів, що перебуває в одній з країн Євросоюзу, у грудні передав аудіозаписи українським силовим відомствам, а також, що готовий особисто свідчити у справі про вбивство Шеремета.

Про плівки

Цей матеріал до мене потрапив у 2012 році від моїх анонімних джерел з Комітету держбезпеки Республіки Білорусь. У 2012 році я цей запис послухав і почув там ім’я мого друга. Це Олег Алкаєв (Олег Алкаєв ‒ колишній начальник Мінського СІЗО, керівник “розстрільної групи”, яка виконувала смертні вироки. Алкаєв виїхав з Білорусі 2001-го, став критиком режиму Лукашенка. 2007-го Павло Шеремет видав книгу Алкаєва ”Розстрільна команда” ‒ ред.). Після чого я зрозумів, що мені необхідно врятувати йому життя.

Я спочатку передав (записи ‒ ред.) американським спецслужбам, щоб врятувати життя Алкаєву, він зараз живий. Також завдяки цьому залишаються живими Бородач і Дудкін (на записі співрозмовники також обговорюють екскомандира бригади спецназу Володимира Бородача та начальника відділу МВС Білорусі по боротьбі з корупцією В’ячеслава Дудкіна ‒ ред.). Також планувалося і фізичне усунення Андрія Суздальцева (російський політолог ‒ ред.), він живий. Але, на жаль, Павла Шеремета вже з нами немає.

Робило запис моє анонімне джерело, яке зараз перебуває у Євросоюзі.

Цей запис я оприлюднив зараз, передав для публікації на EUobserver. Там були зроблені усі можливі експертизи. Проводилась фоноскопічна експертиза, яка підтверджена. Також пізніше, якщо це буде потрібно, буде зроблена біометрична експертиза. І найголовніше, що людина, колишній працівник КДБ, який має безпосередній стосунок і до тих людей, з якими розмовляє Зайцев (ексочільник КДБ Білорусі ‒ ред.), зараз перебуває в країні ЄС і готовий дати свідчення в європейському міжнародному суді, і в Генпрокуратурі України.

Справа Шеремета: ексспівробітник білоруського спецназу Макар готовий свідчити в ОГПУ

Суспільне, скріншот

Про строки оприлюднення

Цей запис я публікував тому, що у цьому році після виборів президента Білорусі в моїй рідній країні сталося те, про що я навіть не міг подумати. Я бачу, як народ повстав проти цього диктаторського режиму. Усі ці побиття, звірства над власним народом. Я зрозумів, що саме зараз як ніколи необхідна і важлива моя підтримка. Саме тому я його опублікував. І я, напевно, готовий пожертвувати своїм життям, щоб для Білорусі усе це припинилося, диктаторський режим, і щоб Білорусь стала вільною.

Якби намагався опублікувати це раніше, у 2012 році, політична ситуація була зовсім інша. Я 100% пожертвував би своїм життям, і цей запис сьогодні ми б не почули. Ми б не відкрили очі на усі ці злочини, які планувалися, які були вчинені, зокрема, вбивство Павла Шеремета.

Якби у 2016-му році, коли Павла Шеремета підірвали, я опублікував ці дані, я думаю, що я, можливо, допоміг би розібратися у злочині, але сьогодні я не допоміг би своєму білоруському народові впоратися з цим диктаторським режимом, який зараз існує в країні.

Про співпрацю з Україною

Ми робили усе, щоби дати розголос, і найголовніше ‒ щоб завершити розслідування цього злочину і довести, що до цього причетні спецслужби Білорусі. Я передав записи (українським правоохоронцям ‒ ред.) приблизно в грудні.

Офіційного допиту не було, але сьогодні зі мною зв’язувалися українські спецслужби. Я розмовляв і дав свою згоду на співпрацю. Я буду готовий дати свідчення в Генеральній прокуратурі України. Також я сказав, що свідчення буде готовий надати колишній співробітник, який зараз виїхав у країну Євросоюзу.

Я планую прилетіти у Київ. Не знаю, коли. Це залежить від спецслужб України. Зараз дуже погана ситуація з ковідом, тому все залежить від них і, мабуть, від слідства. Коли буде така необхідність чи будуть якісь факти, я, звісно, буду сповіщати, а коли українська сторона буде готова, щоб я прилетів і дав свідчення, — я готовий.

You may also like...