В Одесі викрито масштабний конвертцентр: через «скрутки» ПДВ держбюджет втрачав сотні мільйонів гривень

Служба безпеки України заблокувала в Одесі діяльність масштабного міжрегіонального конвертаційного центру. Він надавав «послуги» з незаконної мінімізації податків на сотні мільйонів гривень.

У межах досудового розслідування співробітники СБ України встановили, що організатори конвертцентру використовували реквізити комерційних структур із ознаками фіктивності, які були зареєстровані на підставних осіб. «Обслуговувались» у конвертаційному центрі десятки потужних агропромислових підприємств України.

На замовлення «клієнтів» ділки через проведення удаваних безтоварних операцій забезпечували незаконну мінімізацію податкових платежів до держбюджету. Вони також сприяли неповерненню валютної виручки та виведенню коштів у тіньовий обіг.

За попередніми підрахунками спеціалістів, у результаті протиправної діяльності конвертцентру протягом 2020 – 2021 років втрати державного бюджету лише з несплати ПДВ становили понад 100 млн грн. Точна сума завданих державі збитків встановлюється.

Правоохоронці провели одинадцять одночасних обшуків в Одеській, Харківській, Херсонській областях та у директора фіктивного підприємства у Київській області. Вилучено:

  • оргтехніку із сформованими документами;
  • печатки підконтрольних підприємств;
  • первинну бухгалтерську документацію;
  • чорнові записи ділків.

У межах кримінального провадження за ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України тривають слідчі дії. Планується оголошення про підозру організаторам протиправної оборудки та посадовцям суб’єктів господарювання.

Операція проводилась УСБУ в Одеській області спільно з Головним управлінням контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБ України та слідчими СУ ГУ ДФС в Одеській області під процесуальним керівництвом Одеської обласної прокуратури.

СБУ

You may also like...