Вбивство у харківському СІЗО — двом співробітникам установи повідомлено про підозру

Обласною прокуратурою повідомлено про підозру двом службовим особам ДУ «Харківський слідчий ізолятор» за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України).

За даними слідства, молодший інспектор та старший по корпусу державної установи «Харківський слідчий ізолятор», неналежно ставлячись до своїх службових обов’язків, порушили вимоги Інструкції із забезпечення режиму в СІЗО, яка передбачає роздільне тримання осіб, взятих під варту, та засуджених осіб.


Зазначені співробітники СІЗО не провели ранкову перевірку ув’язнених і засуджених, не здійснили належного приймання-здачі чергування і не забезпечили проведення технічного огляду камери під час перевірки.

5 грудня 2020 року між ув’язненим чоловіком та засудженим, які в порушення вимог Інструкції трималися в одній камері, стався конфлікт. Чоловік, засуджений за вчинення грабежу, перебував у стані алкогольного сп’яніння і висловив своє неприязливе ставлення до ув’язненого, який перебував під вартою за підозрою у вчиненні умисного вбивства. При цьому ув’язнений потребував посиленого нагляду за психічним станом здоров’я. У  ході конфлікту ув’язнений наніс засудженому тілесні ушкодження, чим заподіяв його смерть.

Оперативний супровід здійснюють співробітники Другого оперативного відділу (з дислокацією в м. Харків) Територіального управління ДБР, розташованого в м. Полтаві та Управління Служби безпеки України в Харківській області.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Харківської обласної прокуратури

You may also like...