Замах на повалення конституційного ладу: суд взяв під варту антивакцинатора Стахіва

У четвер, 18 листопада, Галицький районний суд Львова обрав запобіжний захід антивакцинатору Остапу Стахіву у вигляді тримання під вартою протягом 60 днів з правом внесення застави у розмірі понад 998 тисяч гривень.

Про це повідомляє Львівський портал.

Фото: Суспільне, скріншот з відео

Остапа Стахіва підозрюють у замаху на повалення конституційного ладу та фінансуванні з Росії.  У середу, 17 листопада, Стахів на засідання суду не з’явився. За даними ЗМІ, суд дозволив затримати антивакцинатора, якщо це дозволять медики.

Підозрюваний перебував одній із лікарень у місті Свалява Закарпатської області. Звідти його доправили до суду.

Відтак 18 листопада Стахів таки з’явився до суду. Близько 13:00 год. розпочалося обрання йому запобіжного заходу.

Під час засідання під стінами суду зібралися десятки прихильників Остапа Стахіва, які вигукували «Остапу свободу!». На акцію прийшли і його противники, які вигукували «Стахіва за ґрати!».

У результаті Галицький районний суд Львова таки обрав запобіжний захід львівському антивакцинатору у вигляді тримання під вартою протягом 60 днів з правом внесення застави у розмірі 998 тисяч 800 гривень. Також Стахіва зобов’язали здати закордонний паспорт.

«Я переконаний те, що відбувається – це випробування мені як громадянину. Чи я здатний йти за Конституцією, за міжнародними договорами. Чи здатний я відстоювати права не лише словами, а й пройти якісь грати, тюрму, СІЗО. Я нічого не боюся. Я знав, на що йду… Мені нічого не можуть зробити, у мене є сила Божа», – прокоментував рішення суду Остап Стахів.

Він також заявив, що не вноситиме застави, оскільки не має таких коштів.

Як відомо, 16 листопада у квартирі львівського антивакцинатора СБУ провела обшуки та вручила йому підозру у спробі повалення конституційного ладу в Україні. Спецслужбовці також заявили, що знайшли докази причетності російських спецслужб до діяльності Стахіва.

Того ж дня Стахіву мали б обрати запобіжний захід. Проте він заявив про погане самопочуття після того, як СБУ провела у його квартирі обшуки. Чоловіка забрали у лікарню швидкої допомоги.

Що відомо про Остапа Стахіва?

З початку пандемії коронавірусу Остап Стахів веде активну пропагандистську діяльність, доводячи, що коронавірусу не існує, поширюючи фейки про covid-вакцинацію. Чоловік неодноразово вривався у covid-лікарні Львова й інших областей, намагаючись зірвати їхню роботу. Однодумців Остап Стахів шукав, зокрема, й через соцмережі, обіцяючи виготовити для них журналістські посвідчення. Його сторінки у Facebook та YouTube неодноразово блокували через поширення фейків.

Також ЗМІ пишуть, що саме Остап Стахів організував пікет антивакцинаторів у Києві 3 листопада. Він називає себе керівником незареєстрованої організації «Права людини», на рахунок якої збирає гроші для своїх акцій.

Напередодні офіційного оголошення підозри у Львові депутати закликали СБУ взятися за діяльність Остапа Стахіва. На цьому також неодноразово наголошувала журналістська спільнота, оскільки активіст відкрито пропонував усім охочим виготовити посвідчення журналіста.

Додамо, що до пандемії коронавірусу 36-річний Остап Стахів став відомий завдяки участі у сумнівних вуличних протестах, зокрема й проплачених. За одну з таких акцій львів’янина у 2018 році навіть кинули у смітник.

Остап Стахів кілька разів намагався потрапити до влади. Він безуспішно балотувався у нардепи на минулих виборах до Верховної Ради у 2019 році, торік навіть йшов у мери Львова.

 

You may also like...