На Буковині затримали фальшивомонетників, які збували «валюту» у західних областях

Фігуранти «спеціалізувалися» на підробці купюр іноземної валюти номіналом 100 доларів нового зразка та 200 євро.

Оперативники управління стратегічних розслідувань в Чернівецькій області Нацполіції викрили протиправну діяльність осіб з продажу фальшивих доларів. Встановлено, що протягом кількох місяців група місцевих мешканців збувала фальшиві долари та євро на території Чернівецької та Івано-Франківської областей. Продавали фальшиві гроші невеликими партіями безпосередньо мешканцям регіону та здавали до пунктів обміну валют.

Отримані від збуту кошти зловмисники розподіляли між усіма учасниками злочинної групи. Також у ході слідства стало відомо, що у листопаді 2023 року фігуранти придбали квадроцикл за фальшиві 3 000 доларів у місті Ворохта.

5 лютого у ході проведення слідчих та оперативних заходів правоохоронці вилучили долари та євро з ознаками підробки, паспорти громадян Румунії на імена фігурантів, 21 мобільний телефон, комп’ютерну техніку, засоби нічного бачення, рації, транспортні засоби, придбані за підроблену валюту та особисті автомобілі.

На підставі зібраних доказів наразі двом фальшивомонетникам повідомлено про підозру за ч. 1 та 2 ст. 199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів) Кримінального кодексу України.

Продовжується збір доказової бази для притягнення до відповідальності інших причетних до збуту фальшивої іноземної валюти осіб, а також встановлюються канали постачання грошових коштів на територію України.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до десяти років з конфіскацією майна.

Заходи з викриття проводилися за процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури у співпраці з детективами ТУ БЕБ у Чернівецькій області, СБУ та ДПСУ.

Департамент стратегічних розслідувань
Національної поліції України 

You may also like...