Путінська опера в окупованому Криму: у австрійського архітектора почалися проблеми

Будівництво в анексованому Росією Севастополі оперного театру за австрійським проєктом зіштовхнулося з труднощами. Можливе порушення санкцій ЄС досліджує прокуратура Відня. З проєкту вийшли німецькі інженери, зазначає DW.

Вольф Прікс раніше сповідував архітектуру, що несе місію антиавторитарного виховання. Сьогодні він працює на Володимира Путіна у Криму

Вольф Прікс раніше сповідував “архітектуру, що несе місію антиавторитарного виховання”. Сьогодні він працює на Володимира Путіна у Криму

 

Збудувати за п’ять років культурно-музейний комплекс в Севастополі влітку 2018 року розпорядився російський президент Володимир Путін. Він включив місто в анексованому Криму до національного проєкту “культурних кластерів”, які також постануть у російських містах Кемерово, Владивосток і Калінінград. Комплекс у Севастополі складатиметься з оперного театру, театрально-балетної школи і гуртожитку для її учнів і викладачів. Попри те, що будівля оперного театру буде збудована не раніше 2023 року, у місті вже поспіхом заснували сам театр, який очолив виходець з Херсона, відомий балетний артист Сергій Полунін.

Брюссель моніторить дотримання санкцій

Наприкінці листопада навколо майбутньої севастопольської опери розгорівся міжнародний скандал, після того як мюнхенська Süddeutsche Zeitung написала критичну статтю про те, що проєкт оперного театру у незаконно анексованому Криму розробило австрійське архітектурне бюро Coop Himmelb(l)au. Українське МЗС негайно повідомило, що проти австрійського бюро будуть запроваджені санкції, а прокуратура Автономної Республіки Крим, яка після анексії півострова перебралася до Києва, за зверненням зовнішньополітичного відомства відкрила кримінальне провадження.

Власник Coop Himmelb(l)au – архітектор зі світовим іменем Вольф Прікс. Австрієць у 80-их роках минулого століття став одним з ідеологів нового архітектурного напрямку – деконструктивізму. Для масштабних будівель, збудованих за філософією цього стилю, характерна асиметрична деконструкція геометричних форм.

Музей у французькому Ліоні від Coop Himmelblau Будівлі мають, немов хмари, летіти над Землею як у невагомості, каже Вольф Прікс. На фото: Музей у французькому Ліоні від Coop Himmelblau

У доробку Прікса десятки знакових будівель по всьому світі, такі як будівля Європейського центробанку у Франкфурті-на-Майні та головний офіс центробанку Азербайджану у Баку, австрійський музей хліба Paneum, музей BMW у Мюнхені, музей урбаністики в американському штаті Огайо, кілька культурних і розважальних проєктів у Китаї, а також музей природничих наук у французькому Ліоні. Нині Вольф Прікс працює над реалізацією проєкту музейно-театрального комплексу у російському Кемерові, а також в анексованому Росією Криму. Утім, на відміну від Кемерова, інформацію про севастопольський проєкт на сайті Coop Himmelb(l)au шукати марно.

Діяльністю Прікса у Криму вже зацікавились у Брюсселі. Як повідомив DW речник ЄС з питань зовнішньої політики Петер Стано, Єврокомісія перебуває у тісному контакті з урядом у Відні щодо цієї справи. “Якщо буде виявлено порушення санкцій ЄС, австрійська влада має вжити дієвих заходів і застосувати покарання, передбачене національним законодавством”, – наголосив Стано. Єврокомісія, зазначив він, триматиме перевірку з боку Відня у цій справі на контролі. “Будь-яка діяльність з боку компанії чи організації з країн ЄС у Криму і Севастополі не повинна порушувати заборон, передбачених санкційними приписами“, – наголосив речник Єврокомісії.

Матеріали передані прокуратурі Відня

“Австрійській владі відомо про діяльність цього архітектурного бюро”, – зазначили у зовнішньополітичному відомстві у Відні у відповідь на запит DW. Австрійське МЗС ініціювало перевірку з цього приводу і нагадало, що вважає протиправною анексію Криму Росією, а Севастополь розглядає як територію України.

Перевірку дотримання санкцій ЄС у даному випадку здійснює Федеральне відомство з питань захисту конституції і боротьби з тероризмом. “Федеральне відомство з питань захисту конституції і боротьби з тероризмом зібрало матеріали щодо цього питання і доповіло прокуратурі. Матеріали перебувають на розгляді прокуратури Відня”, – зазначили у відомстві 22 грудня, відповідаючи на запит DW.

Автрійському телеканалу ORF Прікс раніше сказав, що відмовлятися від проєкту не збирається, оскільки санкції ЄС щодо Криму, на його думку, “не поширюються на сферу культури”.

Напівтаємний проєкт

Тим часом відповідальні за будівництво оперного театру у Севастополі посадовці відмовчуються. Фонд “Національна культурна спадщина” з Санкт-Петербурга, який виступає замовником будівництва “культурного кластера”, не відповів на запитання DW щодо співпраці з австрійським бюро. Так само як і російський уряд, а також призначена після анексії Криму за російським законодавством місцева влада у Севастополі. Севастопольські посадовці обіцяли публічно представити проєкт опери ще у жовтні цього року, однак цього досі не сталося.

You may also like...