Російський проєкт “Північний потік-2” отримав ще один удар, тепер від Німеччини

Німецький регулятор у п’ятницю прийняв попереднє рішення, що “Північний потік-2” повинен виконувати вимоги оновленої енергетичної директиви ЄС. Серед головного, це означає що а) Газпром не може бути одночасно транспортером та продавцем газу(анбандлінґ), та б) що Газпром повинен надати доступ до труби третім сторонам (до 50% пропускної спроможності)

Федеральне мережеве агентство Німеччини прийняло рішення відмовити компанії Nord Stream 2 AG у виведенні проекту з-під вимог оновленої Газової директиви ЄС, зазначає видання “ТЕКСТИ“.

Як остаточно поховати «Північний потік-2» | Газета «День» мобільна ...

Регулятор німецького енергоринку ухвалив, що «Північний потік-2» повинен відповідати європейським нормам конкуренції: постачальник газу ( «Газпром») не може бути одночасно власником труби.  На практиці це означає, що навіть якщо газопровід буде добудований до кінця 2020 року, половину його потужності – 27,5 млрд кубометрів на рік з 55 млрд – російської газової монополії доведеться віддати незалежним постачальникам. Через те, що це практично неможливо, труба, скоріше за все, залишиться наполовину порожньою.

Проект будували в розрахунку на «лазівку» в європейському законодавстві: спочатку вимоги газової директиви не поширювалися на морські трубопроводи. Єврокомісія в 2017 році запропонувала ліквідувати таку можливість, але прийняття поправок більше року блокувала Німеччина. Ситуація різко змінилася після втручання Франції, яка заявила про «стратегічних проблемах», які додасть Nord Stream 2 в напружені відносини Росії з ЄС. У квітні 2019 го Європарламент переважною більшістю голосів затвердив зміни законодавства і поширив газову директиву на морські трубопроводи, що приходять з третіх країн.

Парламент Німеччини проголосував законопроект, який дозволяв компаніям звертатися про виключення щодо дії директиви, якщо дозволять місцеві регуляторні органи. 10 січня 2020 Nord Stream AG подала заявку на звільнення проекту від вимог Газової директиви. Компанія посилалася на те, що проект слід завершеним в травні 2019 року – тобто до того моменту, як поправки вступили в силу. Під «завершенням» пропонувалося розуміти закінчення інвестицій, а не фізичне завершення будівництва.

Але Федеральне мережеве агентство ФРН, як зазначає Handelsblatt, відкинув цей аргумент. 8 травня, після ознайомлення з позиціями сторін, буде остаточне рішення регулятора.

Nord Stream 2 AG, як очікується, подасть протест до Вищого земельного суду в Дюссельдорфі, який, швидше за все, перенаправить скаргу в Європейський суд. Фахівці вважають, що остаточне рішення, скоріше за все, не зміниться.

Що це означає для України? Це добра новина, тому що завдяки уряду Данії (затримка із дозволом), санкціям США, законодавству ЄС, та нарешті, незалежних від політичних рішень урядових органів Німеччини, Росія не зможе використовувати “Північний потік – 2” як спосіб шантажу та економічну зброю. Газо-транспортна система України залишиться критично важливою для постачання російського газу в Європу. 10 мільярдів доларів, витрачених Росією на проєкт, фактично будуть для них грошима на вітер.

You may also like...