26-річний хлопець загинув від рук дільничного? Ні, просто «захворів»

“Мені прикро це слухати”. Так сказав перший заступник начальника УМВС України в Чернігівській області, полковник міліції Іван Катеринчук під час засідання Чернігівського прес-клубу реформ після того, як вислухав обвинувачення в бездіяльності на адресу міліції. Вони пролунали з вуст потерпілих та їхніх родичів – людей, які постраждали від невиконання працівниками міліції своїх обов’язків або від перевищення ними своїх повноважень.

Вбивство чи “захворювання”

Так батьки загиблого від побиття дільничного інспектора 26-річного хлопця з Любеча розповіли по те, що отримали на руки свідоцтво про смерть сина.

В ньому було написано, що він загинув в наслідок захворювання, а саме – гострої серцево-судинної недостатності. При цьому у висновку жодного слова не було написано про численні тілесні ушкодження, які побачив батько хлопця, коли оглядав тіло у морзі.

На прохання батьків, була проведена повторна експертиза. Її висновок ідентичний до попереднього. Батьки переконані, що такі висновки їм видають навмисно, аби не порушувати справи проти дільничного інспектора. Хлопця побили 4 березня цього року. За словами його матері, вона досі не може отримати дозвіл на проведення ще однієї експертизи. Тим часом тіло її сина знаходиться в морзі. За словами батьків, воно зберігається в таких умовах, що просто згниє. “І тоді вже ніяка експертиза нам не допоможе”, – плаче мати.

Махлювання з педофілією в Понорниці

Від бездіяльності правоохоронних органів постраждало і подружжя з Понорниці, чию 5-річну доньку зґвалтував 60-річний сусіда. Він виявися батьком одного з районних міліцейських начальників. Як розповів батько дівчинки, після того, як батьки дізналися про знущання над їхньою донькою, вони одразу звернулись до міліції. Але справу було закрито через відсутність доказів. При цьому слідчі відмовлялися брати докази на експертизу.

Ніхто не сподівався, що справа набуде такого широкого розголосу – вийшла стаття у всеукраїнській газеті “Вечірні вісті”. “Одразу після її виходу до нас завітали дільничний інспектор та слідчий, – говорить батько. – Вони хотіли забрати докази. Проте я їх не віддав, сказав, що хай забирають їх згідно законодавства – у присутності понятих”. Вже після виходу статті та після втручання губернатора справу було поновлено і зараз ведеться слідство.

А над іншим жителем тієї ж самої Понорниці знущається дільничний інспектор. За словами потерпілого, дільничний інспектор його побив та продовжує переслідувати та погрожувати.

Позиція захисту

Як розповів Олександр Підгорний, голова правління Чернігівського центру прав людини, наведені випадки не поодинокі. “Останнім часом до нашої організації надходить багато звернень від жителів сіл та селищ Чернігівської області зі скаргами на дії міліції”, – сказав О. Підгорний. На його думку, дуже часто скарги на дії правоохоронців розглядаються формально.

Він сказав, що постраждалі отримують від правоохоронних органів відповідь на зразок “працівники міліції діяли згідно з законом і факти, викладені у скарзі, не підтвердилися”. За словами О. Підгорного, органи прокуратури у таких справах керуються презумпцією невинності міліціонерів. “В результаті ніякого реального притягнення працівників міліції до відповідальності не відбувається”, – зауважив керівник Центру.

Міліція розслідує

Перший заступник начальника УМВС України в Чернігівській області Іван Катеринчук сказав, що візьме під свій особистий контроль вищезгадані справи. Він зазначив, що в “міліції є проблеми. І обласне управління так само, як і громадськість, бореться з такими випадками”.

За словами І. Катеринчука, обласне управління УМВС постійно проводить службові розслідування у випадках отримання негативної інформації про того чи іншого працівника міліції. Він повідомив, що в області працює “гаряча лінія” (телефон: 619-700), зателефонувавши до якої можна поскаржитися на дії працівників міліції.

Не мовчати!

На завершення залишається закликати всіх, хто потерпів або і зараз потерпає від бездіяльності, перевищення своїх обов’язків, знущання та залякування з боку представників правоохоронних органів не мовчати, а звертатися до громадських організацій, засобів масової інформації. Вірте, справедливість та правда існують!

Оксана КЛИМЕНКО, Високий Вал

You may also like...