Рада ухвалила заяву щодо ситуації в Білорусі

Верховна Рада України ухвалила заяву щодо ситуації в Республіці Білорусь.

Відповідне рішення підтримали 228 народних депутатів України, передає кореспондент УНН.

Рада ухвалила заяву щодо ситуації в Білорусі: вказала на порушення на виборах

Метою ухвалення заяви є висловлення стурбованості щодо ситуації в Республіці Білорусь, яка склалася після проведення президентських виборів, які пройшли з чисельними суттєвими порушеннями.

Це, на думку авторів постанови, дає підстави вважати, що офіційно оприлюднені результати виборів Президента РБ не відображають реального волевиявлення білоруських громадян, а мирні протести громадян, що стихійно розпочалися по всій країні жорстко придушуються білоруською владою.

У проекті заяви Верховної Ради щодо ситуації в Республіці Білорусь вказано, що “Верховна Рада Україні вважає, що президентські вибори в Білорусі не були ані вільними, ані чесними. Вибори пройшли в умовах цілковитої відсутності змагальності між кандидатами, вільних ЗМІ, а також авторитетних спостерігачів від міжнародних організацій, таких як ОБСЄ, Рада Європи”.

“Вибори президента Білорусі пройшли з істотними порушеннями, численними відмовами в реєстрації кандидатів, непрозорим підрахунком голосів виборців. Ми вважаємо неприпустимим залякування опонентів, їх ув’язнення, створення перешкод незалежним національним спостерігачам на виборчих дільницях, порушення права виборців на вільне волевиявлення, а також цілковитий контроль влади над Центральною виборчою комісією Білорусі”, – сказано у проекті заяви.

“Усе це дає підстави вважати, що офіційно оприлюднені результати виборів Президента РБ не відображають реального волевиявлення білоруських громадян”, – відзначено у проекті заяви.

Також парламентарі засудили застосування надмірної сили й жорстокості з боку правоохоронних органів Білорусі.

“Ми приєднуємося до оцінок Європейського Союзу щодо недемократичного характеру президентських виборів у Білорусі та підтримуємо запровадження санкцій стосовно відповідальних за фальсифікації результатів виборів і застосування насильства проти протестувальників”, – зауважується у проекті заяви.

“Верховна Рада України вимагає звільнення всіх без винятку затриманих і сподівається, що офіційна влада Білорусі не допустить подальшої ескалації й напруги в білоруському суспільстві, переслідувань як за політичними мотивами своїх опонентів, так і громадян Білорусі, які вийшли на вулиці міст показати свою незгоду з діями офіційної влади та мають власну альтернативну думку. Ми рішуче засуджуємо та вважаємо неприйнятним незаконні затримання українських громадян. Ми будемо всіма законними засобами захищати їхні права та інтереси”, – зазначається у проекті заяви.

У проекті заяви також наголошується, що “Україна поважає суверенітет Білорусі, підтримує її незалежність та дотримується принципу невтручання у внутрішні справи. У цьому зв’язку ми рішуче відкидаємо звинувачення білоруської сторони в причетності до дестабілізації ситуації в Білорусі. Білорусь завжди була й буде для нас братньою державою, з якою ми споріднені історично, культурно й духовно. Ми сподіваємося, що Білорусь подолає цей складний етап без ослаблення суверенітету”.

“Вважаємо неприпустимим будь-які наміри залучити сили РФ та ОДКБ для врегулювання ситуації в Білорусі. Вважатимемо такий крок прямою загрозою для загальноєвропейської безпеки та безпеки України”, – сказано у проекті заяви.

“Закликаємо білоруську владу налагодити рівноправний діалог із білоруським суспільством для пошуку шляхів мирного виходу із сьогоднішньої кризи. Одним із варіантів могли б бути нові вільні та демократичні вибори за участі незалежних міжнародних спостерігачів від провідних європейських інституцій”, – відзначається у проекті заяви.

You may also like...