До $13 000 за виїзд ухилянтів за кордон: організатором «схеми» виявився співробітник митниці

У змові зі спільниками ділок пропонував охочим кілька варіантів переправлення до європейських країн — як через офіційні пункти пропуску, так і поза ними — вартість «послуги» ділки формували залежно від її різновиду. Двох фігурантів затримано. Їм загрожує до дев’яти років за ґратами.

Як встановили оперативники управління стратегічних розслідувань у Львівській області Нацполіції спільно з колегами-правоохоронцями, організував злочинну схему виїзду чоловіків призовного віку за кордон 29-річний державний інспектор Львівської митниці.

Незаконно переправити військовозобовʼязаних осіб через державний кордон України до країн ЄС митник пропонував різними способами.

Свою допомогу з виїздом поза межами офіційного пункту пропуску лісовою місцевістю, фігурант оцінював у 10 000 доларів. Дорожче для чоловіків обходилося оформлення фіктивних документів із висновком військово-лікарської комісії, що засвідчував непридатність особи до проходження подальшої військової служби. Вартість так званого «білого квитка» становила 13 000 доларів з особи.

У ході слідства правоохоронці задокументували виготовлення зловмисниками підроблених обліково-військових документів для трьох мешканців Львівщини.

Так, в одному з епізодів протиправної діяльності, правоохоронці задокументували передачу державному інспектору Львівської митниці 10 000 доларів «завдатку» за оформлення документів про непридатність одного з місцевих мешканців.

Побоюючись викриття, працівник митниці доручив отримати другий транш неправомірної вигоди своїй «довіреній особі». Саме під час передачі останньої частини оплати за «білий квиток» правоохоронці викрили спільника основного фігуранта, а грошові кошти, у розмірі 3 000 доларів, вилучили з місця події.

Під час проведення 6 санкціонованих обшуків за місцями проживання та в транспортних засобах фігурантів, вилучено мобільні телефони, оригінали та копії військово-облікових документів близько десятка осіб, автомобіль та «чорнові» записи.

На підставі зібраних доказів митнику повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Його затримано у порядку статті 208 Кримінального-процесуального кодексу України. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Проводяться подальші слідчі дії з метою притягнення до відповідальності його спільника та інших осіб, причетних до «схеми». Слідство триває.

Заходи з документування проводилися спільно з детективами територіального управління ДБР у м. Львів за сприяння керівництва Львівської митниці та Департаменту відомчої безпеки та контролю Держмитслужби під процесуальним керівництвом Львівської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону.

Департамент стратегічних розслідувань
Національної поліції України

You may also like...