За вимагання грошей та майна на Полтавщині судитимуть 10 учасників злочинної організації та їхню спільницю

Полтавська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно 10 учасників злочинної організації на чолі з «кримінальним авторитетом», а також їхньої спільниці – жительки Полтави.

Особам інкримінують створення та участь у злочинній організації, крадіжки, незаконне позбавлення волі людей, вимагання чужого майна з погрозою та застосуванням насильства над потерпілими, умисне пошкодження чужого майна, незаконне заволодінні транспортними засобами (ч. ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 185, ч. 3 ст. 146, ч. 4 ст. 189, ч. 2 ст. 194, ч. 3 ст. 289 КК України).

За даними слідства, створив і керував злочинною організацією полтавець, який неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності та має статус «кримінального авторитета».

Упродовж жовтня 2022 – квітня 2024 років учасники злочинної організації підшуковували місцевих жителів із непоганими матеріальними доходами та під вигаданими приводами, погрожуючи та застосовуючи психологічний тиск і фізичне насильство, вимагали передати їм власні автомобілі та гроші.

Окрім цього, у людей викрадали майно та пошкоджували транспортні засоби шляхом підпалу та в інший спосіб.

Також обвинувачені допомагали своїм знайомим вирішувати конфліктні ситуації з «конкурентами».

У кримінальному провадженні встановлено 29 епізодів злочинів.

Загальна сума спричинених людям збитків – понад 2 млн грн.

Наразі учасники злочинної організації знаходяться під вартою, спільниці обрано запобіжний захід – особисте зобов’язання.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося ГУНП в Полтавській області, оперативний супровід – УСР в Полтавській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України та Управлінням СБУ в Полтавській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Полтавської обласної прокуратури

You may also like...