На Хмельниччині викрили хакера, який заснував «стартап» для доступу до підсанкційних російських вебсайтів

28-річний чоловік організував роботу VPN-сервісу з понад 48 млн ІР-адрес для доступу до рунету. Особливості маршрутизації інтернет-трафіку надавали спецслужбам рф технічну можливість доступу до даних сервісу. Фігуранту загрожує до 15 років за ґратами.

Кіберполіцейські Хмельниччини спільно зі слідчими ГУНП та співробітниками Управління СБУ в області за процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури припинили діяльність онлайн-сервісу, який надавав доступ до сайтів країни-агресора в обхід санкційних обмежень РНБО.

Правоохоронці встановили 28-річного хакера-самоучку з міста Хмельницький, який невдовзі після початку повномасштабного вторгнення рф організував незаконну діяльність VPN-сервісу.

«Стартап» дозволяв в обхід санкцій РНБО отримувати доступ до понад 48 млн ІР-адрес російського сегменту інтернету. За даними слідства, щоденний обсяг мережевого трафіку перевищував 100 гігабайт.

Для налаштування інтернет-трафіку із тимчасово окупованими територіями України та регіонами рф фігурант обладнав автономне серверне приміщення у своїй квартирі.

Окрім цього зловмисник орендував сервери, розміщені на території Німеччини, Франції, Нідерландів та рф. Завдяки цьому спецслужби ворога мали технічну можливість доступу до інформації про усіх користувачів VPN-сервісу.

Свій сервіс чоловік рекламував у власних телеграм-каналах і тематичних спільнотах, а також на всесвітньо відомому ІТ-ресурсі, де позиціонував себе у якості розробника проєктів та підшукував однодумців.

За місцями перебування зловмисника та його можливих спільників поліцейські провели обшуки у Хмельницькому та Житомирі. Виявлено та вилучено серверне обладнання, компʼютерну техніку, мобільні телефони, котрі містять докази незаконної діяльності.

Наразі поліцейські аналізують масив інформації з вилучених ґаджетів для встановлення спільників фігуранта та джерел фінансування його «бізнесу». Відпрацьовується версія співпраці хакера з агентами рф.

Слідчі оголосили фігуранту підозру за ч. 5 ст. 361 Кримінального кодексу України (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж, вчинені під час дії воєнного стану). Йому загрожує до 15 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

За результатами розслідування можлива додаткова кваліфікація.

Кіберполіція Національної поліції України

You may also like...