На Дніпропетровщині затримано шахраїв-«акторів» у міліцейській формі

Упродовж двох останніх тижнів на території одразу трьох районів Кривого Рогу – Саксаганського, Довгинцівського та Жовтневого – діяла група шахраїв. Улюбленими об’єктами лиходіїв були невеличкі продовольчі магазини. Працювали зухвало. Більше того, у діях шахраїв відчувалися спроби поставити «справу» організовано та грамотно. 

Встановлено, що зловмисники діяли наступним чином. Всередину крамниці заходив молодик у формі сержанта міліції. Виглядав пристойно: погони, шеврони, кашкет – усе на місці. Хлопець представлявся інспектором у справах дітей саме того райвідділу, на території якого «працював». Але саме у цьому місці шахрай допускав і першу помилку: він повідомляв продавцям, що зараз відбудеться контрольна закупка алкогольних і тютюнових виробів. Хоча здавалося б, до чого тут інспектор у справах дітей? Інший прокол зловмисників – на вимогу працівників магазинів пред’явити службове посвідчення їм було нічого відповісти.

Але у тих випадках, коли наляканим продавцям було достатньо солідної зовнішності спритного молодика, спектакль продовжувався. Шахрай робив «контрольну закупку» товарів, а потім пропонував «вирішити питання» між собою за тисячу гривень. Мовляв, щоб не давати «справі» офіційний хід.

Отже, у криворізьких оперативників був багатий матеріал для роботи. І вони спрацювали на високому професійному рівні. На розшук та виявлення групи шахраїв було орієнтовано не тільки особовий склад органів міліції, але й директори, менеджери і продавці тієї категорії магазинів, які зазвичай ставали мішенню зловмисників. І одного вечора зусилля правоохоронців принесли очікуваний результат.

Остання гастроль комедіантів у міліцейській формі відбулася ввечері 19 жовтня. О пів на сьому до однієї з крамничок у Саксаганському районі Кривого Рогу зайшов сержант міліції. Ззовні замолодий, навіть як для сержанта, але дуже серйозний. І спектакль розпочався. «Правоохоронець» повідомив, що він інспектор кримінальної міліції у справах дітей Саксаганського РВ і зараз проведе контрольну закупівлю. Далі, відпрацьовуючи накатану схему, запропонував директору швидкий спосіб позбутися неприємностей – заплатити йому тисячу гривень. На щастя, жінка вірно зорієнтувалася в обстановці і зателефонувала до чергової частини Саксаганського РВ. Враховуючи те, що зловмисник представлявся працівником КМСД, на місце події виїхав і начальник ВКМСД райвідділу майор міліції Олександр Данилюк. Саме він у приміщенні магазина і зіткнувся зі своїм псевдоколегою лицем до лиця.

Дивно, але зухвалого шахрая аж ніяк не засмутила навіть присутність справжнього правоохоронця. Він вперто продовжував ламати комедію. Майор Данилюк представився, показав службове посвідчення і зажадав того ж від молодика. Зловмисник потягнувся до кишені, але замість документу несподівано вихопив пістолет. Мить – і ствол зброї був приставлений до шиї майора міліції. Напевно, у своєму житті Олександр Данилюк бачив речі і страшніші від юнака з пістолетом. Пара рішуче проведених прийомів рукопашного бою розставила усі крапки над «і» – вибита зброя полетіла вбік, а молодик кинувся тікати. Марно. Данилюк затримав лиходія.

Слідчо-оперативна група під час відпрацювання району затримала і двох його поплічників. Для правоохоронців кримінальна трійця представляє неабиякий інтерес. Особливо їх вожак, якого навіть досвідчені правоохоронці можуть назвати «кримінальний талант». Достатньо сказати, що свій перший допит він розпочав 15-хвилинним монологом, у якому займенник «я» стояв чи не на першому місці.

Михайлу (ім’я змінено) нещодавно виповнилося сімнадцять. Він студент 1-го курсу однієї з національних юридичних академій. Цей хлопець був водночас і головним «стратегом» і «актором» у головній ролі. Можна лише шкодувати, що свій розум та неабияку винахідливість він спрямував не на служіння Закону, а навпаки. Двоє інших – його однолітки, студенти технікумів.

Наразі на рахунку кримінальної трійці вже більше двох десятків епізодів скоєння шахрайств у трьох районах міста. Тож, попереду у працівників міліції ще чимало роботи. А за останнім епізодом Михайлу доведеться відповідати не тільки за статтею 190 але й за ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Євгеній Леванцов, ВЗГ ГУМВС України в Дніпропетровській області
 

You may also like...