Кілька годин їзди на викраденому авто можуть коштувати підліткам вісім років ув’язнення

Хтось із сучасників мудро підмітив те, що з віком людини зростає також вартість іграшок та розваг, яких вона потребує. Справді, якщо трирічний хлопчик радий іграшковому автомобілю за декілька десятків гривень, то тридцятирічний чоловік у своїх мріях бачить уже авто за декілька десятків тисяч доларів; якщо дитина сяє від щастя, катаючись на гойдалці, то підлітку для отримання задоволення потрібні набагато «серйозніші» розваги, які, як правило, коштують немалих грошей. Однак, серед усього розмаїття подібних розваг є особлива категорія тих, які обходяться дорослим і підліткам найдорожче, адже розплачуватись за них доводиться не грішми, а власною волею, обмеженою тюремними мурами. Саме так нещодавно порозважатись двоє полтавських підлітків. 

Сімнадцятирічний Ростислав та шістнадцятирічний Артур (імена змінено) дружили ще з дитинства. Хлопці мали спільні інтереси та захоплення, ходили до однієї школи, разом проводили свій вільний час. Нещодавно батьки Ростика придбали собі будинок у Харкові, тож йому, поки що лише з мамою, довелось переїхати жити до цього міста. У новій школі, яку він почав відвідувати, у нього з’явились і нові товариші, однак, таких як Артур, за його словами, серед них не було. Зважаючи на це, підліток використовував будь-яку можливість поїхати до свого друга у Полтаву. 

Нещодавно хлопець посварився зі своєю матір’ю. Попереду були вихідні дні і він вирішив забратись подалі від очей неньки. Сказавши їй, що суботу та неділю проведе у свого харківського знайомого, попрямував до Полтави. Незважаючи на те, що Артур проживав зі своєю мамою в однокімнатній квартирі, тут йому були раді. Щоб не створювати незручностей молодим людям, жінка пішла ночувати до своєї тітки, яка проживала у сусідньому будинку. Хлопці за таке розуміння були їй дуже вдячні – за відсутності дорослих вони відверто спілкувались на актуальні у такому віці теми, дивились телевізор, слухали музику, словом, проводили час у своє задоволення.

Однак, сидіння вдома їм швидко набридло і підлітки вирішили піти вночі розвіятись та… покататись на автомобілі. Ростислав умів керувати авто і непогано на них розумівся, то ж залишилось лише знайти підходящі «колеса». На вулиці неподалік будинку вони побачили іномарку, яка стояла край дороги і за допомогою ножа спробували відкрити її дверцята. Однак, спрацювала сигналізація і перелякані юнаки втекли додому. Невдача не зупинила хлопців, а навпаки, розпалила азарт. Протягом наступного дня вони лише й думали про те, як з вітерцем покататись нічним містом. Підлітки зробили необхідні висновки з попередньої спроби та вирішили обладнані сигналізацією автомобілі більше не чіпати.

«Наступної ночі, – говорить Ростислав, – ми пригледіли припарковану «копійку» і за допомогою того ж ножа відкрили дверцята. У салоні, проте, зіштовхнулись з проблемою: я ніяк не міг запустити двигун. Я знав, що це можна зробити з’єднавши дроти, які підходять до замка запалювання – неодноразово бачив, як це робиться у фільмах та з’єднати необхідні мені чомусь не вдавалось». Зрозумівши, що справа марна, підлітки прихопили із собою автомагнітолу з акустичними колонками та пішли далі. На сусідній вулиці помітили «Москвич» – так само проникли до салону, швидко справились із замком запалювання і помчали містом.

«Кататись» нам дуже сподобалось, – продовжує підліток, – ми і не очікували, що це буде так «класно», тому зупинятись і йти додому навіть не думали. Навпаки, заїхавши на заправну станцію та заправивши бензину, ми вирішили з’їздити ще й за місто». Однак, на одному із поворотів автомобіль заглух. Всі старання хлопців знову запустити двигун успіхом не увінчались. Розчаровані, вони пішли додому, але зовсім не для того, щоб лягти спати, а щоб взяти необхідні інструменти та полагодити «Москвич». Під ранок підлітки повернулись, усунули несправності та продовжили свою подорож.

Поки юнаки катались містом та ремонтували викрадене авто, його зникнення помітив власник та близько сьомої години ранку повідомив про це черговому по Київському райвідділу міліції. Негайно було введено у дію план розшуку викраденого автомобіля. Буквально за кілька хвилин орієнтування про це отримали усі працівники дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції області та особовий склад Полтавського міського управління УМВС. Вже о восьмій годині працівники ДПС схожу автівку помітили на трасі Київ-Харків. Міліціонери відразу подали знак – зупинитись, однак хлопці лише «прибавили газу». Правоохоронці розпочали переслідування, дуже швидко наздогнали «Москвич» та примусили втікачів зупинитись. Затримавши юнаків та провівши огляд речей, які знаходились у викраденому авто, працівники ДПС доставили їх до Київського РВ.

«Зараз відносно підлітків порушено декілька кримінальних справ, – говорить заступник начальника Київського райвідділу капітан міліції Олександр Гавриленко, – зокрема за частиною 1 статті 185 (крадіжка) та частиною 2 статті 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України. За нестримне бажання розважитись та покататись на чужому автомобілі вони можуть отримати від п’яти до восьми років позбавлення волі, адже частина друга статті 289 КК України передбачає саме таке покарання».

Володимир Пасічко, помічник начальника Київського РВ ПМУ УМВС України в Полтавській області

 

You may also like...