Страйк у Чехії проти пенсійної реформи, яка зокрема, передбачає підвищення пенсійного віку

У Чехії триває загальнонаціональний страйк працівників транспорту. Вони протестують проти пенсійної реформи, яка, зокрема, передбачає підвищення пенсійного віку до 65 років.

Уряд Чехії закликав утриматися від страйку, аби не завдати збитків економіці , повідомляє Бі-Бі-Сі

Громадський транспорт не працюватиме впродовж 24 годин у Празі та багатьох інших великих містах країни. Залізничний транспорт та метро зупинені повністю.

Очікується, що у страйку візьме участь 100-120 тисяч людей.

Внаслідок страйку залізничники інших країн вносять суттєві корективи у рух поїздів, багато подорожуючих змушені понад добу чекати у сусідніх країнах, зокрема, у Польщі.

Чеський уряд каже, що збитки для економіки країни внаслідок одноденного страйку становитимуть близько 19-ти мільйонів доларів.

Через страйк президент Чехії Вацлав Клаус відмінив урочистості з нагоди святкування свого 70-річного ювілею. Раніше він запросив на офіційне прийняття до Празького Града представників чеської еліти та іноземних держав.

А голова уряду Петр Нечас, який є автором пенсійної реформи, скасував візит до Братислави, де мала відбутися зустріч глав урядів "Вишеградської четвірки". Він сказав, що не може залишити країну у той час, як сотні тисяч громадян потерпатимуть від страйку.

Внаслідок страйку зупинилися залізничні потяги та метро, інші країни вносять корективи у розклад руху

Профспілки проведуть піший марш протесту по Празі і завершать його перед офіційною резиденцією президента у Празькому Граді.

Уряд Чехії пообіцяв здійснювати перевезення людей автобусами, однак прогнозують, що багато підприємств і організацій, включаючи медичні заклади, не працюватимуть повноцінно у цей день. Транспорт для перевезення пасажирів, аби не допустити повного колапсу, також виділило міністерство оборони.

Уряд Чехії схвалив реформу, відповідно до якої пенсійний вік збільшуватиметься поступово, до 2030 року і сягне 65-ти років. Як пише чеська преса, зміни переважно торкнуться громадян, яким на момент набуття чинності нового закону виповниться не менше 35-ти років.

You may also like...