У Харкові УБОЗ захистив підприємців від ненаситних чиновників

У Харкові до суду спрямовано декілька кримінальних справ стосовно учасників організованих злочинних груп, які займалися вимаганням  та одержанням хабарів.

У першому випадку працівники обласного УБОЗ  викрили групу до складу якої  входили деякі керівники Державної екологічної інспекції в Харківській області. Вони обвинувачуються у  вимаганнях та одержанні хабарів від підприємців за неприпинення їх діяльності та невжиття заходів реагування за виявленими порушеннями екологічного законодавства України.  Для цього троє зловмисників використали дуже цікаву схему:  змушували передавати хабарі шляхом перерахування грошей в один  з благодійних  фондів, з якого в подальшому отримували готівку.

У другому випадку убозівці затримали організовану злочинну групу з корумпованими зв’язками, з числа співробітників обласного управління у справах захисту прав споживачів.

Цим посадовим особам інкримінуються аналогічні зловживання. Учасники злочинної групи знайомили керівника господарюючого суб’єкта з результатами перевірки та доводили інформацію про можливі санкції (зупинення діяльності підприємства, зупинення відвантаження й реалізації товарів, заборона реалізації продукції, а також застосування фінансових санкцій у великих розмірах тощо). За невжиття заходів реагування за виявленими порушеннями «захисники споживачів» отримували «матеріальну допомогу».

Прокуратурою Харківської області були порушені кримінальні справи за ст. 368 («Одержання хабара») КК  України. Правоохоронцями в ході досудового слідства встановлено факти неодноразового одержання хабарів учасниками згаданих злочинних груп.

Загалом з початку року підрозділами по боротьбі з оргзлочинністю задокументовано майже 400 випадків отримання і давання хабарів. До суду спрямовано 32 кримінальні справи стосовно членів організованих злочинних груп з корумпованими зв’язками, серед яких посадовці контролюючих органів, органів влади та управління.

Прес-служба ГУБОЗ МВС України

You may also like...