У Алчевську припинено незаконну діяльність м’ясопереробного підприємства

Копчені стегенця, ковбаса, сало-шпиг. Як поглянеш – аж слинки течуть. Але чи дійсно це справжні продукти? Деякі м’ясопродукти можуть бути далеко не такими корисними, як здається на перший погляд. А то і взагалі – небезпечними для життя.

Днями працівники відділу ветеринарної міліції Управління МВС України в Луганській області виявили факт незаконної діяльності м’ясопереробного підприємства в місті Алчевську, де приватний підприємець вирішив організувати ковбасний цех. Отримав ліцензію, узяв в оренду приміщення. Місцем для виробництва стала територія однієї з покинутих овочевих баз, яку чоловік орендував на законних підставах. Площа приміщення, яке зайняв підприємець, складає 3000 м². Бізнесмен придбав холодильники, термокамери та інше устаткування, тару, купив м’ясопродукти та всі необхідні інгредієнти. Не забув він і про зовнішнє оформлення своєї продукції, замовивши в друкарні фірмові етикетки. І приступив до випуску всілякого товару. От тільки забув він про те, що товар, який випускається його підприємством, призначений, як казав Михайло Жванецький, «для внутрішнього споживання». І, відповідно, до нього має бути відповідний контроль. Але цього чоловік, не дивлячись на п’ятирічний досвід підприємництва, не врахував. Якість ковбаси та іншої копченини ніким не перевірялася. Як, утім, і якість іноземних м’ясопродуктів, які він купував. Про те, щоб оформити дозвіл на даний різновид діяльності в санітарній або ветеринарній службах, мова навіть не йшла. Адже тоді довелося б допустити перевіряючих на територію підприємства. А виробництво з точки зору санітарної служби, знаходиться зовсім не в зразковому стані. Отже, виклич власник підприємства фахівців, ті б швиденько закрили міні-заводик. Правда, висять в будівлі оголошення про те, що за порушення гігієни виробництва і паління на робочому місці загрожує штраф. Але про яку чистоту може йти мова, якщо посеред залу – калюжа від каналізації, що тече? Не дивлячись на все це, підприємство почало випуск і реалізацію продукції. Але розвернутися на повну бізнесменові не вдалося.

Ветеринарною міліцією Луганської області у підприємця було вилучено близько трьохсот кілограмів продукції тваринного походження – ковбаси, копченої птиці і свинини, необроблених м’ясних напівфабрикатів. У ході перевірки з’ясувалося, що, окрім всього іншого, усі троє працівників підприємства, що займається виготовленням продукції «для внутрішнього споживання», не проходили медогляд і навіть не мають санітарних книжок. Мало того, офіційно вони взагалі не оформлені на роботі! Не ведеться контроль не лише за якістю продуктів харчування, але навіть і за кількістю.

Зусиллями працівників відділу ветеринарної міліції ГУМВС України в Луганській області діяльність цього напівлегального підприємства припинено. Наразі, вирішується питання про утилізацію продукції, і хто знає – якій кількості людей співробітники міліції допомогли уникнути проблем зі здоров’ям. А підприємцеві доведеться відповідати за випуск і реалізацію недоброякісної продукції і грубе порушення законодавства про працю, за усією суворістю закону, а точніше – за статтями 227 і 172 Кримінального кодексу України, якими передбачено покарання у вигляді крупного штрафу, заборони на заняття певними видами діяльності на строк до трьох років або виправних робіт на строк до двох років.

Відділ зв’язків із громадськістю ГУМВС України в Луганській області

You may also like...