Запорізькі чиновники незаконно зменшили прибережно-захисну смугу Дніпра

Проведеною Запорізькою міжрайонною екологічною прокуратурою перевіркою додержання вимог земельного законодавства України виявлено порушення в діяльності Запорізької районної державної адміністрації.

Так, у 2010 році розпорядженням голови адміністрації затверджено проект «Прибережна захисна смуга в складі водоохоронної зони річки Дніпро вздовж території ТОВ «СОК «Рів’єра» у с. Канівське Запорізького району».

Водночас, перевіркою встановлено, що розробник зазначеного проекту – Державний регіональний проектно-вишукувальний інститут «Запоріжгіпроводгосп» не є ліцензованою землевпорядною організацією та не мав права виконувати такі роботи.

Крім цього, в ході перевірки з’ясовано, що прибережна захисна смуга встановлена за межами населеного пункту, а її зовнішня межа становить від 26 до 77 метрів. Проте, згідно чинного законодавства виключення щодо встановлення скороченої прибережної захисної смуги стосуються тільки земель міст і селищ міського типу з уже існуючими конкретними умовами забудови. Ширина прибережної захисної смуги чітко регламентується Водним кодексом України та, для великих річок, до яких відноситься р. Дніпро, становить не менше 100 метрів від урізу води.

Зважаючи на те, що розпорядження голови Запорізької районної державної адміністрації щодо затвердження зазначеного проекту зі встановлення прибережної захисної смуги було прийнято з порушенням вимог Земельного та Водного кодексів України, прокурором до Запорізької обласної державної адміністрації внесено подання про невідкладне скасування такого незаконного рішення.

Прес-служба Запорізької міжрайонної екологічної прокуратури

 

You may also like...