Кошти виділені на природоохоронні заходи повинні використовуватись прозоро і ефективно

Під головуванням виконувача обов’язків Дніпровського екологічного прокурора Віталія Ковбасюка 11 квітня поточного року відбулося розширене засідання колегії з порядком денним: «Стан прокурорського нагляду за додержанням бюджетного законодавства органами виконавчої влади та місцевого самоврядування при розпорядженні та використанні коштів, виділених на природоохоронні заходи».

Як зазначив Віталій Ковбасюк: «Кошти виділені на природоохоронні заходи повинні використовуватись прозоро і ефективно. А для цього ми повинні спільно з контролюючими і правоохоронними органами вживати комплекс запобіжних заходів, які полягають у супроводженні кожного етапу розподілу та використання бюджетних коштів».

Органами Дніпровської екологічної прокуратури упродовж 2013 року вживалися заходи, спрямовані на забезпечення захисту інтересів держави та усунення порушень в бюджетній сфері.

Так, прийнято 21 постанову про проведення перевірок, за результатами яких зареєстровано 8 кримінальних проваджень.
У поточному році в даній сфері роботу активізовано. Зокрема, прийнято 16 постанов про проведення перевірок, за їх результатами зареєстровано 3 кримінальних провадження, внесено 13 подань, за наслідками розгляду 9 подань до відповідальності притягнуто 7 посадових осіб, у тому числі 4 – органів контролю, інші подання перебувають на розгляді. Заявлено позов на суму 10 тис. грн.
Прокурорська практика свідчить, що розкрадання, привласнення, використання не за призначенням бюджетних коштів, які належать державі, мають поширений характер та не сприяють ефективному управлінню фінансовими ресурсами. Доволі часто такі кошти розкрадаються зразу ж після проведення тендерних закупівель робіт.

Так, Київською міжрайонною екологічною прокуратурою проведено перевірку та зареєстровано кримінальне провадження щодо здійснення державної закупівлі робіт з комплексного благоустрою території пляжу «Венеція» у Гідропарку міста Києва.

Установлено, що підприємство – переможець внесло в документи тендерної пропозиції завідомо неправдиву інформацію про наявність працівників, матеріальної технічної бази та досвіду виконання цих робіт.

Надалі це підприємство з використанням підроблених документів уклало договір підряду на виконання будівельних робіт та отримало за рахунок бюджетних коштів неправомірну вигоду у сумі 2,8 млн. грн.

За результатами обговорення колегія постановила вжити ряд заходів щодо активізації прокурорського нагляду з цього питання, зокрема, у квітні-травні поточного року заплановано провести перевірки додержання вимог бюджетного законодавства органами виконавчої влади, місцевого при розпорядженні та використанні коштів при придбанні товарів, робіт і послуг та повноти використання повноважень органами державного контролю.

Крім того, у травні поточного року з міжрайонними екологічними прокурорами заплановано провести семінар-навчання з питань особливостей проведення перевірок додержання вимог законодавства при здійсненні державних закупівель.

Прес-служба Дніпровської екологічної прокуратури
 

You may also like...