Лжеволонтерська допомога, або як заробляють на чужій біді

Доброта, самопожертва, вдячність, велике бажання надати допомогу тим, хто дуже її потребує – це головні ознаки людей, які об’єднуються в волонтерські організації і прагнуть одного – зібраними коштами, вкладеними спільними зусиллями надати допомогу тим, хто дуже її чекає: хворим, знедоленим тощо. Але, як кажуть, на кожну бочку меду є своя ложка дьогтю.

Останнім часом у зв’язку з проведенням на сході країни антитерористичної операції збільшилася кількість волонтерських рухів, які збирають на вулицях міста та інших громадських місцях пожертви громадян на потреби осіб, що знаходяться в зоні АТО. І значна кількість людей з великим бажанням надають допомогу. Але будьте уважними! Під виглядом волонтерів також діють і шахраї!

Тому нагадуємо, що волонтер – це добровільний помічник, який цілком безоплатно займається громадською діяльністю. І кожна людина має право перепитати, на що саме йде збір коштів. Не соромтеся задавати інші питання, на які б ви хотіли знайти відповіді щодо збору коштів. А про підозрілих осіб, які на Вашу думку можуть займатися шахрайськими діями по збору коштів, прохання надавати інформацію в Новомосковський міський відділ міліції для її перевірки та притягнення вказаних осіб до відповідальності згідно чинного законодавства. Звертайтеся до чергової частини міліції по вул. Радянській, 7, за телефонами 7-31-66 або 102, до дільничного інспектора міліції, який обслуговує вказану територію, або залишайте інформацію по «телефону довіри» 38-04-85.

Зазначимо, що чинним законодавством передбачена кримінальна відповідальність за заволодіння чужим майном шляхом обману чи зловживання довірою. За статтею 190 Кримінального кодексу України шахрайство карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2-х років, або обмеженням волі на строк до 3-х років. Якщо ж воно вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, то покаранням буде штраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від 1 до 2-х років, або обмеження волі на строк до 5 років, або позбавлення волі на строк до 3-х років.

Слід відзначити, що батьки, які залишають в громадських місцях своїх дітей для заняття жебрацтвом, також несуть законну відповідальність, а саме за ст. 184 КУпАП «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей», яка передбачає покарання у вигляді попередження або накладення штрафу від 1 до 3-х неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, – тягнуть за собою накладення штрафу від 2-х до 4-х неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення неповнолітніми віком від 14 до 16 років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, – тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 3-х до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, – тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, що їх замінюють, від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Допомагайте іншим, будьте милосердні, але не давайте себе ошукати.

 

О.А. Зіньковська, капітан міліції, ГУМВС України в Дніпропетровській області

 

You may also like...