Рейтинг валютних спекулянтів

Які банки найбільше заробили і втратили на девальвації

Номінально заробітки банків на девальвації можна оцінити, орієнтуючись на їх фінансовий результат від операцій з іноземною валютою (це, перш за все купівля-продаж валюти). По такому параметру в І кварталі найбільші «валютні заробітки» серед банків з І та ІІ групи класифікації НБУ були в Дельта Банку (1,14 млрд грн), Ощадбанку (781,7 млн грн), банку «Фінанси та кредит» (392 млн грн), банку «Надра» (380,7 млн грн), Укрексімбанку (290,5 млн грн). А ось найбільший негативний результат (мінус) від операцій з інвалютою був у банку «Південний» (-753,8 млн грн), Райффайзен Банку Аваль (-359,3 млн грн), Платинум Банку (-348 млнгрн), Укргазбанку (-346,4 млн грн), ПУМБ (-313,9 млн грн).

Разом з тим слід враховувати, що результат від операцій з іноземною валютою – це неповна картина. Як мінімум тому, що банки ще мають результат від переоцінки валюти. І тут найбільший «плюс» у січні-березні був у банку «Надра» (6,98 млрд грн), Укрексімбанку (1,87 млрд грн), Родовід Банку (1,24 млрд грн), Укргазбанку (1,22 млрд грн), ПУМБ (868,2 млн грн). Найбільший же негативний результат від переоцінки валюти був в Ощадбанку (-3,14 млрд грн), Укрсоцбанку (-2,44 млрд грн), Приватбанку (-2,44 млрд грн), Райффайзен банку Аваль (-1,45 млрд грн), ВТБ Банку (-1,28 млрд грн), що, насамперед, зумовлено короткою валютною позицією цих банків (перевищенням їх валютних зобов’язань над їх валютними активами).

Однак і це не все. Ще є, принаймні, один більш ніж важливий наслідок для банків від девальвації – це зростання частки проблемних активів, що, зокрема, обумовлює необхідність доформування резервів та призводить до значних кінцевих збитків (тобто загалом від усіх видів діяльності) як окремих фінустанов, так і системи в цілому. Для розуміння масштабу: в І кварталі банкам довелося спрямувати в резерви 114 млрд грн., що й призвело до рекордного збитку на 80,9 млрд грн. в цілому по банківському секторі.

І якщо зіставити, наприклад, всі три перелічені показники (результат від операцій з іноземною валютою, результат від переоцінки іноземної валюти та кінцевий фінрезультат), можна помітити, що фінустанов, яким вдається сукупно (а не «постатейно») виграти від девальвації, – одиниці.

Рейтинг валютних спекулянтів

Рейтинг валютних спекулянтів

finbalance.com.ua

You may also like...