Скандал у Петропавлівській Борщагівці: нові хмарочоси можуть геть зруйнувати Вумівський ліс

Під пилку забудовник пустив уже понад 70 дерев унікального урочища за назвою "Вумівський ліс"

 Не вщухає конфлікт між активістами та забудовником у селі Петропавлівська Борщагівка у передмісті столиці. Про це повідомляє кореспондент "5 каналу". 

Місцеві обурені, що через масштабне будівництво під загрозою знищення опинилося унікальне урочище – Вумівський ліс. Крім того, вони нарікають: багатоповерхівки зводять упритул до приватних садиб.

Уже чотири місяці Валентина Аксьонова живе, як на пороховій діжці. Активістці, яка з перших днів бореться проти забудови Вумівського лісу, погрожують. А нещодавно вночі невідомі спалили її автівку.

"Горіло, палало так яскраво! Палили для того, щоб конкретно усунути, тому ще це, в принципі, страшенна загроза життю нашому. Тут могла бути людина всередині", – каже активістка.

Відстань від скандального будівельного паркану до будинку Валентини – всього 7 метрів. Жінка розповідає, що в єдиному лісі села з численними порушеннями зводять два житлові комплекси. Під пилку забудовник пустив уже понад 70 дерев. Загалом планує звести тут 13 багатоповерхівок, а це знищить екосистему урочища. 

 

Багатоповерхівки вже внесені у генеральний план села. Місцеві нарікають, що сільська рада без участі громади віддала під забудову гектар землі Вумівського лісу. Прокоментувати це по телефону сільський голова відмовився, запропонував передзвонити у вівторок. Але ні у вівторок, ні протягом тижня додзвонитися до нього не вдалося.

Громада Петропавлівської Борщагівки вже виграла два суди. Вищий адміністративний суд мав стати останньою інстанцією. Однак суд задовольнив касаційну скаргу представників забудовника та відправив справу на повторний розгляд.

Водночас Державна архітектурно-будівельна інспекція винесла припис на знесення будинків у селищі. Згідно з документом, забудовник має добровільно повернути ділянки у первісний стан, тобто повністю знести.

Забудовник своєю чергою стверджує – має усі дозвільні документи, а житлові комплекси мають багато переваг для інвесторів. Зокрема, розвинену інфраструктуру та комфортні умови житла.

Генеральний директор компанії-забудовника BD "Holding" Юрій Кватерчук на запит "5 каналу" відповів, що рішення ДАБІ скасували у суді. Однак у Державній архітектурно-будівельній інспекції запевняють: судовий процес ще триває.

Інвестор Артем Палієнко так коментує ситуацію: "Ми знаємо, що і на якому етапі знаходиться. Зі сторони забудовника питань узагалі не має. Будемо розбиратися, чому не вносять декларації у реєстр, тому що усі строки, які мали б бути по закону, ДАБІ все порушило". 

 

You may also like...