За рік Україні вдалося вийти з групи країн, де процвітає торгівля людьми

Чотири роки поспіль Україна перебувала в списку країн, які не відповідають мінімальним стандартам протидії торгівлі людьми і не здійснюють значних заходів у цьому напрямі. Завдяки новим підходам до кримінального аналізу та підготовки правоохоронців, а також скоординованій міжвідомчій роботі за рік Україна суттєво покращила результати протидії сучасному рабству та вийшла із групи ризику.

Про це заступник міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук повідомила сьогодні, 27 лютого, під час презентації річних результатів щодо протидії торгівлі людьми за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Картинки по запросу заступник міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук

«Торгівля людьми – наймасштабніший злочин, злочин проти людства, прояв сучасного рабства. Такі злочини належить до когорти транскордонних, без координації зусиль міжнародної спільноти їх не можливо подолати. Наша держава разом із міжнародною спільнотою робить усе можливе, щоб мінімізувати ці найстрашніші злочини», – наголосила Тетяна Ковальчук, підкресливши, що для органів системи МВС права і свободи людини, її честь і гідність є не лише декларуванням, а найвагомішою цінністю.

Минулий рік в Україні пройшов під егідою боротьби з торгівлею людьми і за цей час досягнуто значних позитивних зрушень. «Завдяки реформі кримінального блоку, новим підходам до кримінального аналізу, Україна зробила прогресивний поступ щодо боротьби з цим жахливим явищем. Національне законодавство відкориговане, відповідно до міжнародних стандартів щодо боротьби торгівлею людьми», – сказала Тетяна Ковальчук.

Так, у 2017 році силами працівників органів системи МВС була припинена діяльність 29 ОЗГ, які займалися торгівлею людьми. Кількість зареєстрованих кримінальних справ у сфері торгівлі людьми зросла до 346, тоді як у 2016 році зареєстровано 115 випадків. Крім того, у поточному році вже виявлений 51 такий злочин і надана допомога 44 потерпілим.

Заступник глави МВС висловила вдячність за співпрацю і підтримку міжнародним партнерам – Міжнародній організації з міграції, ОБСЄ, Бюро правоохоронної діяльності Посольства США, які допомагають Україні на всіх етапах нарощувати потенціал у боротьбі з торгівлею людьми.

«Результатом спільної плідної роботи з міжнародними партнерами є виключення у щорічному звіті Державного департамент США нашої держави із контрольного списку країн, де процвітає торгівля людьми і здійснюються мінімальні кроки боротьби з цим явищем. Чотири роки Україна поспіль була у цьому списку. І виключення з цього списку – наше велике спільне досягнення», – заявила Тетяна Ковальчук.

Окремо заступник глави МВС акцентувала увагу на тому, що на цьому етапі необхідна тісна взаємодія чітка координація всіх центральних органів виконавчої влади державної, міжвідомча координація.

«За минулий рік Україна втричі збільшила викриття фактів торгівлі людьми. І ми робимо все можливе, щоб протидія торгівлі людьми буде й надалі найпріоритетнішим напрямом розвитку як для МВС, так і для держави. Ми бачимо колосальний прогрес, але розуміємо, що цього замало. У нас є сили, можливості і засоби, щоб робити все для мінімізації таких злочинів і викорінення їх в Україні. І ми готові до того, аби проголосити і цей, 2018 рік, роком боротьби з торгівлею людьми. І за цей рік ми мусимо зробити ще більше», – заявила Тетяна Ковальчук.

Своєю чергою старший співробітник з проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Джеффрі Ерліх відзначив значні досягнення працівників органів внутрішніх справ у протидії торгівлі людьми.

«Ця проблема пов’язана зі всіма трьома аспектами роботи ОБСЄ і тому потребує комплексного підходу. Координатор проектів ОБСЄ в Україні готовий підтримати національних партнерів для боротьби з цим явищем та забезпечити кращий захист жертв», – додав він.

 

Департамент комунікації
Міністерства внутрішніх справ України

You may also like...