Итоги работы Генеральной прокуратуры Украины: все лучше, лучше, и лучше…

26 січня 2008 за участі прокурорів областей та військових регіонів, народних депутатів – керівників парламентських комітетів Віктора Швеця, Сергія Міщенка, Ігоря Калєтніка, Юрія Кармазина, Івана Вернидубова та заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Бориса Зайчука, відбулося розширене засідання колегії Генеральної прокуратури України.Обговоривши підсумки роботи органів прокуратури за 2007 рік, колегія відзначила, що внаслідок вжитих організаційних та кадрових заходів відбулося покращання результатів прокурорсько-слідчої діяльності на переважній більшості напрямів роботи.

Так, зокрема знизилася кількість зареєстрованих злочинів, у тому числі тяжких та особливо тяжких. Проте, на жаль, відбулося зростання підліткової злочинності у кожній четвертій області.

Майже удвічі зросла кількість знешкоджених злочинних організацій. Разом з тим, залишається проблемою розгляд судами справ про вчинення злочинів у складі організованих злочинних груп у Вінницькій, Дніпропетровській, Херсонській областях, де в окремих справах не виносяться вироки упродовж п’яти і більше років.

Стабільною є тенденція покращання стану досудового слідства при розслідуванні у кримінальних справах слідчими органів прокуратури. Суттєво зменшилася кількість закритих кримінальних справ. Майже на чверть зменшилася кількість осіб, що незаконно притягнуті до відповідальності.

За результатами наглядової діяльності у сфері нагляду за додержанням і застосування законів порушено більше 15 тисяч кримінальних справ, з яких майже 11 тисяч направлено до суду, за актами реагування притягнуто до відповідальності 118 тисяч посадовців та відшкодовано 2,6 млрд. грн.

Унаслідок організаційних змін підвищено дієвість прокурорського нагляду за додержанням законів на транспорті. Транспортними прокурорами порушено у порядку нагляду понад півтисячі справ, за документами реагування до відповідальності притягнуто більше 5,3 тис. осіб, відшкодовано 80 млн.грн.

Підвищено ефективність представницької діяльності. Судами задоволено позови прокурорів на суму більше мільярда гривень. На користь держави реально стягнуто 516 млн. грн.

Відбулося покращання результатів наглядової та слідчої діяльності військових прокурорів. Закінчено провадженням більше 1100 справ, з яких кожна четверта – про злочини у сфері економіки, кожна шоста – з ознаками корупційних діянь. Заявлено понад чотири тисячі позовів та реально виконано судових рішень на суму 92 млн. грн.

У своїх виступах запрошені на засіданні Колегії керівники комітетів Верховної Ради України висловили готовність до конструктивної співпраці у вирішенні проблем, що стосуються законодавчого забезпечення діяльності правоохоронних органів і, зокрема, прокуратури.

Колегія Генеральної прокуратури України прийняла рішення, спрямоване на усунення виявлених недоліків та покращання результатів діяльності органів прокуратури, що сприятиме підвищенню рівня законності та правопорядку в державі.

Прес-служба Генеральної прокуратури України

You may also like...