За полгода в Украине выявили 168 преступлений в сфере Интернет-технологий

Департаментом Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України упродовж шести місяців 2008 року заходів виявлено 1119 злочинів у сфері інтелектуальної власності та комп’ютерних технологій. Кримінальні справи за 728 злочинами закінчені розслідуванням та направлені до суду з обвинувальним висновком. Зокрема, у сфері комп’ютерних технологій викрито 503 злочини, з яких 363 уже закінчені розслідуванням та направлені до суду (на 45 % більше, ніж за аналогічний період минулого року).

Із викритих у цій сфері злочинів 168 задокументовано у сфері Інтернет-технологій (+ 60 %), 119 – пов’язаних з використанням електронних платіжних систем, 42-у сфері телекомунікацій.

Так, у м. Миколаєві працівниками ДДСБЕЗ викрито групу осіб, які організували протиправну діяльність з використання підроблених платіжних карток іноземних банків-емітентів при оплаті придбаних товарів та послуг. У правопорушників вилучено кілька десятків підроблених банківських платіжних карток, підроблені паспорти. Порушено кримінальну справу за статтями 190, 200 та 358 Кримінального кодексу України, яку закінчено розслідуванням та направлено до суду зі звинувачувальним висновком.

На Одещині викрито групу осіб, якими здійснювалося зняття грошових коштів з використанням підроблених платіжних карток та паспорта громадянина Ізраїлю. Встановлено близько 20 фактів отримання грошових коштів на загальну суму понад 1,2 млн. грн. Порушено кримінальну справу за ст. 190, 200 та 358 КК України, яку закінчено розслідуванням та направлено до суду зі звинувачувальним висновком.

У м. Києві закінчено розслідуванням та направлено до суду кримінальну справу за обвинуваченням 4 осіб, які здійснювали злочинну діяльність з використання підроблених платіжних карток іноземних банків-емітентів при оплаті придбаних товарів та послуг. Загалом з використанням таких карток ними було здійснено більше 500 незаконних трансакцій на загальну суму понад 1,2 млн. грн. У правопорушників вилучено 16 підроблених банківських платіжних карток та 47 заготовок для їх виготовлення. У результаті судового розгляду у січні 2008 року 4 осіб визнано винними у вчиненні злочинів, передбачених статтями 190 та 200 КК України, та призначено покарання у вигляді позбавлення волі.

У Хмельницькій області порушено кримінальну справу за ст. 190 КК України відносно групи осіб, якими здійснено незаконне заволодіння грошовими коштами приватного підприємства у розмірі 220 тис. грн. з використанням системи клієнт-банк одного з вітчизняних банків. Двох правопорушників затримано. Слідство триває.

За 6 місяців поточного року виявлено 616 злочинів, пов’язаних з порушенням прав інтелектуальної власності, у тому числі 306 – за фактами незаконного обігу дисків для лазерних систем зчитування, 274 — за фактами порушення авторських та суміжних прав, 26 — за фактами незаконного використання знаків для товарів і послуг. Кримінальні справи за 365 злочинами закінчені розслідуванням та направлені до суду з обвинувальним висновком.

Слід відзначити, що у порівнянні з минулим роком ефективність роботи цього напрямку зросла на 30 відсотків як щодо викриття злочинів, так і направлення їх на розгляд судів.

Складено 2540 адміністративних протоколів за фактами порушення прав інтелектуальної власності та незаконного розповсюдження аудіо- і відеокасет та компакт-дисків. У правопорушників вилучено 584 тис. примірників аудіовізуальної продукції на загальну суму понад 9,4 млн. грн. та фальсифікованої продукції з незаконним використанням товарних знаків загальною вартістю 1,7 млн. грн.

Припинено діяльність 54 підпільних цехів, які виробляли різноманітну контрафактну продукцію, у тому числі 30 – з виробництва „піратської” аудіовізуальної продукції та 24 – з виробництва фальсифікованої продукції з незаконним використанням знаків для товарів і послуг.

Так, у Дніпропетровській області викрито організовану злочинну групу у складі 8 осіб, якими було організовано діяльність підпільного цеху з тиражування та продажу контрафактних DVD-дисків. У правопорушників вилучено 33 тис. контрафактних DVD-дисків. Порушено кримінальну справу за ст. 203-1 (Незаконний обіг дисків для лазерних систем зчитування) Кримінального кодексу України, яку закінчено розслідуванням та направлено до суду зі звинувачувальним висновком.

На Київщині припинено протиправну діяльність групи осіб, які організували діяльність підпільного цеху з виробництва фальсифікованої кави з незаконним використанням популярних торговельних марок. У ході перевірки в правопорушників вилучено більше З0 тис. одиниць готової фальсифікованої кави, понад 25 тис. етикеток для кави, обладнання та інші матеріали для виробництва на загальну суму понад 700 тис. грн. Порушено кримінальну справу за ст. 229 Кримінального кодексу України.

У місті Києві судом визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 229 Кримінального кодексу України, приватного підприємця, який організував діяльність підпільного цеху з виробництва картриджів оргтехніки з використанням знаків для товарів і послуг відомих світових виробників. У правопорушника вилучено готової продукції та обладнання для її виробництва на загальну суму понад 200 тис. гривень.

У Черкаській області викрито факт тиражування приватним підприємцем неліцензійного програмного забезпечення у магазині комп’ютерної техніки. Сума завданої корпораціям-правовласникам матеріальної шкоди становить понад 370 тис. грн. Порушено кримінальну справу за ст. 176 Кримінального кодексу України, яку закінчено розслідуванням та направлено до суду зі звинувачувальним висновком.

У Чернігівській області викрито протиправну діяльність осіб, які організували канал ввезення до України залізничним транспортом контрафактних компакт-дисків. У електромеханіка потягу «Санкт-Петербург-Київ», який здійснював незаконне ввезення продукції з Російської Федерації, вилучено 8 тис. контрафактних компакт-дисків, медикаментів та технологічного обладнання на суму понад 500 тис. грн. Порушено кримінальну справу за ст. 201 Кримінального кодексу України.

Кращих результатів з протидії злочинним проявам у сфері інтелектуальної власності досягнуто у Дніпропетровській, Донецькій, Харківській областях та м. Києві.

Робота МВС з протидії правопорушенням у сфері інтелектуальної власності та комп’ютерних технологій продовжується.

ДЗГ та МД МВС України

( за матеріалами ДДСБЕЗ МВС України)

You may also like...