Двоє молодиків скоїли розбійні напади на стареньких

До злочину товариші підготувалися заздалегідь. Перш за все вони впевнилися в тому, що пенсіонері живуть самотньо, аби ніхто не став на заваді їхніх намірів. Так, до дідуся прийшли під приводом продажу кухонного начиння. А коли наважилися на злочин, придбали в магазині іграшковий пістолет та жіночі колготки, аби використати їх замість масок. Також купили в аптеці гумові рукавички.

До помешкань пенсіонерів вони потрапили одним і тим же шляхом – вибили шибки на веранді та відімкнули двері зсередини. Першою «жертвою» став самотній дідусь. Прийшовши до нього 3 квітня близько дев’ятої години вечора, стали погрожувати зброєю та фізичною розправою. Забрали в господаря будинку рідкокристалічний комп’ютерний монітор онука та 240 гривень. Проте на цьому зловмисники не зупинилися та попрямували до бабусі, що мешкала на іншому кінці міста.

Для постраждалої пенсіонерки нічний «візит» став справжнім випробовуванням. Молодики накинулися на стареньку, коли вона відпочивала. Погрожуючи жінці зброєю, вимагали віддати гроші, проте все що було – 42 гривні. Зчинивши безлад у домівці та розкидавши речі господарки, намагалися знайти щось цінне. Одну з кімнат будинку винаймав студент, проте його не було (він саме поїхав додому до родичів). Серед речей квартиранта злочинці вподобали акустичні колонки й забрали їх. Наостанок, знову погрожуючи жінці, наказали наступного ж дня залишити у зазначеному місці на подвір’ї 500 гривень із пенсії. Лише потім пішли геть.

Проте ухилитись від того, аби не потрапити до міліції правопорушникам не вдалося. Вже за два тижні після скоєння злочину, 17 квітня, спочатку було затримано одного молодика, наступного дня – іншого. Свої злочинні дії вони пояснили тим, що потребували грошей. Мешкали разом, винаймали у центрі міста трикімнатну квартиру. Один – 1988 року народження – студент місцевого вузу, родом з Батурину. Інший, 27-річний, уродженець м. Буринь, займався приватним підприємництвом. Жив непогано, мав гроші. Проте взимку його справи в бізнесі стали поступово погіршуватися. Довелося навіть віддати до ломбарду власний ноутбук. Таким чином вирішили «підзаробити» грошей, заразом й повернути назад цінну річ.

У скоєнні розбійних нападів затримані зізналися, проте справжньої серйозності ситуації й досі не усвідомлюють. Вважають: мали при собі несправжню зброю, тому значного покарання не понесуть. Проте вони не просто налякали пенсіонерів, а залізли до будинків, погрожували їм, застосовували силу.

Наразі проти затриманих порушено кримінальну справу за ознаками ч. 3 ст. 187 Кримінального Кодексу України «Розбій». До речі, вона передбачає покарання у вигляді
позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.
Як стало відомо, 27 квітня постраждалий дідусь раптово помер. Наразі причину встановлює судово-медична експертиза. У тому випадку, якщо виявиться, що смерть пенсіонера сталася в результаті нанесення йому тілесних ушкоджень під час розбійного нападу, кримінальна відповідальність молодиків буде зовсім іншою.

Тетяна Кушнєрова, помічник начальника Конотопського МВ УМВС
 

You may also like...