Як непрохані гості гроші викрадали

За звинуваченням у крадіжці міліція затримала трьох жінок циганської зовнішності. Всі вони – жительки Конотопа. В сусідні райони виїздили займатися злочинним промислом. Поки дві відволікала господарів, третя – непомітно обшукувала їх будинок. Зробивши справу, сідали в авто і безперешкодно від’їздили. Але на цей раз план не спрацював. Потерпілій вдалося запам’ятати номери машини і повідомити міліцію, що дозволило спіймати зловмисниць через годину після скоєного ним злочину. Тепер правоохоронці встановлюють коло потерпілих від їх злочинної діяльності.

Ніна Іванівна – жителька села Сороки Буринського району, розгублено розводить руками. В неї викрали чотири тисячи гривень – гроші, які жінка ретельно ховала в будинку на «чорний день». Того дня вона поралась на городі, коли почула як з вулиці її гукають жіночі голоси: «Хазяйка! Хазяйка»- я вийшла. Дивлюсь стоять дві циганочки, – пригадує жінка, – вони спитали чи не продаємо ми горіхи. Я кажу: «Та звідки тут горіхи? Вони тут з роду не росли. Не морочте мені голову. А вони знов: «А не має насіння гарбузового? А не чи продасте нам  помидорів посадити?» Відчуваю щось не добре. Вони заговорюють мене. Питають аби що. А потім мене як що штовхнуло: мабуть у хаті хтось є. Двері ж на замок я не зачинила. Кинулась у двір, ті за мною. Дивлюсь і третя з хати вибігає. Я їх зупинять, та куди мені проти трьох. Вони і бити мене почали, потім штовхнули на змелю, а самі мерщій побігли до машини, що на вулиці їх очікувала. Сіли і поїхали.»

Відчувши недобре, Ніна Іванівна вирішила перевірити свою схованку. Там, в будинку під ліжком були заховані гроші. Чотири тисячі гривень жінка сховала від сторонніх очей «на чорний день». Подивилась – не знайшла. Побігла телефонувати до міліції. Їй вдалося запам’ятати номер машини, на якій скрилися зловмисники, що значно полегшило правоохоронцям їх пошуки. Орієнтування на затримання авто негайно було передано всім нарядам дорожньо-патрульної служби області. І як результат –  за годину злодюжок вже спіймали у Конотопському районі. Знахабніли жінки одразу почали заперечувати причетність до скоєння злочину, та коли міліціонери вилучили в них викрадені гроші, одна з них зізналась в усьому. В райвідділку міліції, куди доправили затриманих, теж впізнали давніх знайомих. Кожна з жінок свого часу відбувала покарання в місцях позбавлення волі за аналогічні злочини. На сьогодні вирішується питання про притягнення «родинної трійці» до кримінальної відповідальності. Е всі підстави вважати, що список потерпілих від злочинної діяльності обвинувачених може бути подовженим.

А міліція вкотре звертається до громадян: будьте обачними і не піддавайтесь так званому психологічному тиску непроханих гостей. Злочинці «вдаряють" на жаль та співчуття. Вони просяться в квартиру спеленати дитину, напитися води і таке інше. Як наслідок — з помешкань зникають дорогоцінності, гроші, коштовні речі. Майже завжди шахраї користуються навіюванням, і коли вони зникають, потерпілі деякий час не можуть зрозуміти, що трапилося. Лише потім, прийшовши до тями, звертаються по допомогу. Тому для загальної безпеки правоохоронці пропонують кілька загальних правил поведінки:

– якщо до вас підійшли з пропозицією погадати, зняти порчу, просто поговорити намагайтеся якомога швидше відірватися від нав’язливих добродіїв та піти геть. Чим менше ви будете з ними спілкуватися, тим менше шансів у вас бути загіпнотизованими.

– якщо відчепитися не вдається – покличте когось на допомогу. Поява сторонньої людини відволіче увагу шахрайок від вас і це допоможе вам від них звільнитися.

– ні в якому разі не давайте їм своїх речей, грошей, коштовностей, бо за першою річчю піде друга.

– ні в якому разі не дозволяйте підозрілим особам заходити до свого помешкання, а якщо вже вони зайшли самовільно – зверніться по допомогу до сусідів, аби випроводити  непроханих гостей з квартири.

Дотримуючись цих правил Ви зможете убезпечити себе і своє житло від шахрайських дій та крадіжок.

Ельвіра Біганова, СЗГ ГУМВС Сумська область

You may also like...