Хакер збував «вірус» для телефонів, який дозволяв втручатися в онлайн банкінг та відстежувати листування

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру громадянину за фактом збуту шкідливого програмного засобу для мобільних телефонів з метою несанкціонованого втручання в роботу автоматизованих інформаційних систем (ч. 2 ст. 361-1 КК України).

За даними слідства, підозрюваний створив та адміністрував закритий Телеграм-канал майже з тисячею підписників. Там пропонувалось придбати або орендувати шкідливий програмний засіб для несанкціонованого втручання у роботу інформаційних систем мобільних телефонів, які працюють на базі операційної системи Андроїд.

Шкідливий програмний засіб надавав можливість у режимі реального часу отримати доступ до керування мобільним пристроєм, віддалений доступ до застосунків онлайн-банкінгу, застосунків для зберігання та обміну віртуальних активів, відстеження листувань. Також можна було здійснити запис звуку оточуючого середовища навколо пристрою та телефонних розмов, визначити місцезнаходження інфікованого пристрою без відома власника.

Правоохоронці провели санкціонований обшук на території міста Одеса, вилучили комп’ютерну техніку та мобільні телефони з інформацією, яка підтверджує факт вчинення злочинів.

Наразі підозрюваному обрано запобіжний захід.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу співробітників ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Офіс Генпрокурора

You may also like...