Нові способи шахрайства з наймом персоналу – як не потрапити на гачок

Нові способи обману потенційних працівників викрили і запропонували “рецепт”

Шахрайство на ринку праці еволюціонує, як вірус та адаптується до нових умов. Все це прогресує на хвилі деформацій в економіці, коли пропозиції з розширення робочих місць незначні, а компанії більше скорочують, ніж винаймають нових працівників.

Все це змінює свою форму, вдосконалює методи та засоби обману з метою наживи. Якщо торік «офісні» вакансії прикривали посадами менеджерів з продажу, то зараз назви варіюються від рекрутера до помічника адміністратора, але це тільки “квіточки” шахрайських схем – повідомляє майданчик працевлаштування Work.ua.

Новий кейс – шахрайські «офіси»

З початком повномасштабної війни шахрайські “офіси” активізувалися та почала захоплювати ринок праці. “Суть такої афери полягає у виманюванні коштів телефоном з банківських рахунків та кредитних карток”, – повідомляє майданчик у своєму пресрелізі та вказує на назви “посад” якими намагаються приманювати недосвідчених шукачів роботи.

Найчастіше «офісні» шахраї прикриваються такими “посадами”:

  • менеджер з продажу,
  • менеджер по роботі з клієнтами,
  • менеджер з обслуговування.

Важливим критерієм для здобуття відповідної “посади” є її надмірна доступність та відсутність спеціальних професійних вимог, які ставляться до справжніх посад зі згаданого переліку: немає потреби у будь-якому досвіді роботи, заробітна плата пропонується зазвичай у доларах та є зависокою для середнього показника на ринку.

“В умовах вони зазначають – активність, можливість швидко навчатися та бажання багато заробляти”, – зазначає майданчик.

Модератори найбільше блокують саме “офісні” пропозиції

“Переважна більшість блокувань, яку здійснюють модератори Work.ua, пов’язана саме з «офісами». За 2023 рік кількість облікових записів, яку заблокували модератори сайту, становить 35 459. Загалом щомісяця відділ перевіряє понад 20 000 облікових записів. Шахраї почали, проте протидіяти перевіркам і вигадувати інші способи. Наприклад, замість фальшивих документів для реєстрації, вказували документи реальних компаній чи підприємців і навіть домовлялись із бізнесом, щоб вони підтверджували найм робітників. Саме тому верифікуючи акаунти, почали звертати більше уваги на інтернет-активність, зокрема існування та діяльність сайтів комапній-рекрутерів. Як виявилось, у більшості з шахраїв, такі сайти або наполовину пусті, або взагалі містять одну-дві сторінки, які створені нашвидкоруч і заповненні неякісним контентом.

“Коли фальшиві сайти не спрацювали, аферисти користувалися вебсторінками перевірених реальних компаній та профілями в інстаграм з купою підписників, які викликали довіру. Як і в другому пункті, ті, хто ділився з шахраями своїми сайтами та профілями в соцмережах, підтверджували, що це вони реєструються та шукають персонал”, – зазначається у дослідження шахрайства на ринку пошуку роботи.

Серед найпростіших способів шахраїв обходити верифікацію – виготовлення та пропозиція вакансій вночі. Проте тепер і цей варіант уникнення верифікації ліквідовано. те саме почало відбуватись і тоді, коли шахраї пробують домовлятись із “старими” компаніями і пропонувати їм за гроші по суті продати акаунт.

Як мінімізувати ризик натрапити на шахрайський «офіс»

Майданчик з працевлаштування пропонує власний рецепт того, як мінімізувати ризики щодо потрапляння на гачок шахраїв:

  • перед співбесідою пошукайте інформацію про компанію в інтернеті, подивіться сайт, соцмережі, почитайте відгуки.
  • запитуйте в рекрутерів якомога більше деталей про роботу: що точніші відповіді отримаєте, то менше сумнівів у вас буде.
  • вмикайте критичне мислення. Отримувати високу зарплату без знань та досвіду роботи за декілька годин на день — це вигадка шахраїв. Якщо вас бентежить, чи реальна зарплата вказана в вакансії, продивіться відповідну посаду в інших компаніях. Так ви будете мати загальне розуміння, скільки в середньому платять на ринку.
  • в разі якщо ви помітили підозрілу вакансію, повідомляйте про це у клієнтську підтримку сайтів пошуку роботи.

На ринку праці України досить багато компаній, які планують змінити кількість співробітників. І звільняти працівників вони мають намір набагато частіше, ніж наймати нових. Хоча кваліфікованих працівників є дефіцит. Про це свідчать результати опитування Нацбанку. “Оцінки щодо зайнятості погіршилися. Керівники підприємств усіх секторів очікують на скорочення загальної чисельності працівників”, – розповіли в регуляторі. // Дзеркало тижня

You may also like...