Росіянина, який планував вбивство активіста одеського «Євромайдану», заочно засудили до 15 років

Приморський районний суд міста Одеси визнав громадянина Росії Ніколая Жигайлова винним у низці злочинів, зокрема готуванні вбивства.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 9 вересня.

За матеріалами справи, на початку травня 2014-го Жигайлов, будучи активним учасником «Антимайдану» в Одесі, вступив із громадянином України в змову щодо викрадення і позбавлення волі активіста «Євромайдану».

Загалом до реалізації плану залучили шестеро осіб. Це були ті, хто здійснював візуальне спостереження за жертвою, вивчали її спосіб життя, а також безпосередні виконавці. За виконану роботу співучасникам пообіцяли 8000 доларів.

Переконавшись у неможливості викрадення активіста, Жигайлов начебто змінив план на умисне вбивство.

Чоловіка мали застрелити на перехресті вулиці Буніна та Червоного провулку, яким він кожного дня пізно ввечері проїжджав на мотоциклі. У ніч із 27 на 28 травня кілер чекав у засідці, але даремно. Активіст того вечора повернувся додому іншою дорогою.

А наступного дня діяльність злочинної групи була викрита. О 14.15 у двох виконавців пройшли обшуки. Причому один із них чинив опір і вистрелив у працівників СБУ.

У суді дали показання четверо свідків із тих, які залучалися до реалізації і вже були притягнуті за це до кримінальної відповідальності. Вони впізнали Жигайлова на фото.

Обвинувачений є уродженцем міста Улан-Уде, Бурятської АССР, має російське громадянство.

Суд визнав доведеним, що Жигайлов в якості організатора вчинив готування до терористичного акту та умисного вбивства українського активіста. Достовірно знаючи, що він є підозрюваним у кримінальному провадженні, а в подальшому і обвинуваченим, чоловік переховувався слідства та суду, на тимчасово окупованій території. Відтак розгляд справи відбувався за його відсутності.

За сукупністю злочинів, чоловіка засудили до 15 років ув’язнення. Покарання він відбуватиме з моменту затримання.

У реєстрі судових рішень є вироки щодо інших фігурантів цієї справи, які у 2017-2018 були засуджені до 6 років і 9 місяців та 7,5 років позбавлення волі.

You may also like...