«Україна оголосить дефолт за своїми зовнішніми комерційними зобов’язаннями» – новий рейтинг S&P

Агентство знизило рейтинг України в інвалюті до “CC”.

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings оновило свій довгостроковий суверенний кредитний рейтинг і рейтинг емітента в іноземній валюті України. Аналітики агентства понизили рейтинг до “CC” з “CCC” з прогнозом – “негативний”. Про це йдеться у повідомленні агентства, пише Інтерфакс-Україна.

“Ми очікуємо, що український уряд почне офіційні переговори про реструктуризацію боргу з приватними кредиторами в короткостроковій перспективі і завершить цей процес до середини поточного року. Ми вважаємо практично безсумнівним, що Україна оголосить дефолт за своїми зовнішніми комерційними зобов’язаннями“, – йдеться у повідомленні.

Водночас S&P підтвердило короткострокові рейтинги України в іноземній валюті “С”, у національній валюті “ССС+/С” і за національною шкалою “uaBB”. Прогноз за рейтингом в інвалюті – “негативний”, а за рейтингом у нацвалюті – “стабільний”.

Воно додало, що, ймовірно, знизить рейтинг до “SD” (вибірковий дефолт) під час реструктуризації, оскільки у світлі тривалого платіжного балансу і бюджетних проблем розглядатиме її як проблемну. За відсутності реструктуризації уряду загрожують виплати з обслуговування боргу за єврооблігаціями в розмірі $4,5 млрд у 2024 році і приблизно $3 млрд у середньому щорічно у 2025-2027 роках.

На думку S&P, реструктуризація гривневого боргу малоймовірна, оскільки він здебільшого належить Нацбанку і вітчизняним банкам, половина з яких перебуває в державній власності.

Агентство в базовому сценарії очікує, що іноземні гранти та пільгові кредити продовжать покривати більшу частину потреб уряду України у фінансуванні цього року і, ймовірно, в наступний період. Зокрема, Україні вдасться залучити $38 млрд цього року після $43 млрд торік на фінансування бюджету, незважаючи на затримку з виділенням $8 млрд від США.

Ґрунтуючись на своїх макроекономічних і бюджетних прогнозах, S&P очікуємо, що державний борг як частка ВВП збільшиться до кінця 2024 року до 95% ВВП з 85,4% ВВП торік і 49% ВВП до війни, після чого стабілізується.

You may also like...