На Харківщині російські удари корегували брат і сестра, які бажали окупації

Балаклійський районний суд Харківської області визнав двох громадян винними у державній зраді.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 10 вересня.

Йдеться про брата і сестру, мешканців селища Донець Ізюмського району Харківської області. Жінка працювала двірником бригади з прибирання прибудинкових територій Підприємства житлово-комунального господарства «Донецьке», незаміжня, утримує малолітнього сина. Її ріднний брат на тому ж підприємстві був прибиральником території бригади з благоустрою.

У серпні 2023-го жінка налагодила в Telegram  співпрацю із невстановленим представником Головного управління Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації. До такої протиправної діяльності вона залучила брата.

Із 29 серпня 2023-го і до затримання 18 березні 2024 року брат і сестра виконували завдання зі збору інформації про місця зосередження Збройних сил України та їх блокпостів, а також про переміщення військової техніки залізницею. 18 грудня 2023 року з метою включення до складу агентурної мережі вони підписали заяви про співпрацю з співробітниками ГУ ГШ ЗС РФ і надіслали їх фотозображення через Telegram.

Так, обвинувачена, користуючись громадським транспортом неодноразово особисто спостерігала розміщення підрозділів та блокпостів ЗСУ на автошляху. Крім того, працюючи двірничкою, почула від сторонніх осіб, що українські військові рухаються вулицею їхнього селища у напрямку сусіднього населеного пункту. Жінка надсилала ворогу скриншти з Google Maps, позначивши  рух сил оборони України вона позначала. Її брат на вимогу представника РФ також робив фото переміщення військової техніки. 12 вересня 2023 року обвинувачена повідомила про відсутність охорони та камер відеоспостереження на залізничній станції і вислала фотознімки станції та залізничних колій.

У березні 2024 року представник генштабу РФ дав братові і сестрі завдання зібрати відомості про переміщення військових ешелонів залізничним сполученням у напрямку міста Ізюм Харківської області. 16 березня обвинувачені прибули на залізничну станцію для візуального спостереження. Жінка на свій мобільний телефон зняла відео поїздів із військовим вантажем.

У судовому засіданні обвинувачені визнали скоєне в повному обсязі, пояснивши суду, що бажали встановлення влади РФ на території України. У вчиненому не розкаюються і сказали, що за можливості продовжили б чинити аналогічні дії.

Їх обох засуджено до 15 років увʼязнення з конфіскацією майна.

You may also like...