Корупція у владі – бідність черкащан

Нещодавно керівник черкаської міліції Валерій Дерновий на зустрічі з представниками ЗМІ розповів про роботу ОВС області по викриттю та викоріненню такого ганебного явища як хабарництво на Черкащині. Так за 8 місяців цього року викрито 293 злочини у сфері службової діяльності. Незаконними діями службовців-корупціонерів нанесено збитків державі на суму більш ніж 48,5 млн. гривень. Задокументовано 42 факти хабарництва. Загально суму хабара складає майже 500 тис. гривень, середня – 39 тисяч гривень. 

«Основними підрозділами, які ведуть боротьбу з корупційними проявами є підрозділи УБОЗ та УБЕЗ, які ведуть роботу, спрямовану на документування та викриття корумпованих чиновників з числа посадовців органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, контролюючих органів, інших фігурантів, задіяних у тіньових схемах розподілу та розкрадання бюджетних коштів, земельних ресурсів, державного та комунального майна, зазначив начальник УМВС, – починаючи з квітня місяця, до адміністративної відповідальності притягнуто 18 державних службовців, порушено 164 кримінальних справи, фігурантами яких являються посадові особи об’єктів народного господарства, з них 67 злочинів по посадовим особам, наділених владними повноваженнями. До кримінальної відповідальності притягнуто 54 державних 

Валерій Дерновий навів приклад роботи минулої влади і як вона піклувалися про життя громадян нашої області – це сумнозвісна «кримінальна програма» «Золота підкова Черкащини» де оперативники економічних служб разом з КРУ наразі розгрібають завали приписок та фіктивних документів, за якими стоїть елементарна крадіжка бюджетних коштів. Так лише з будівництва Чигиринського комплексу на яке було виділено близько 45 млн. гривень державних коштів, а в кишенях чиновників посіло близько 15% від вказаної суми, а це приблизно 5 млн. гривень, які були витрачені ними на будівництво власних будинків та всіляких закладів. Двох екс-високопосадовців Управління капітального будівництва ОДА затримано. Чиновники дають конкретні покази, що ці гроші вони віддавали бувшому керівництву ОДА. Також, керівник черкаської міліції зазначив, що має підтвердження і факт незаконного виділення міською владою 20 земельних ділянок у власність своєму безпосередньому оточенню. Так було порушено кримінальну справу стосовно службових осіб міської ради за ст.364 КК України. Міськвиконком видав дозвіл на реконструкцію ВАТ «ЛуАЗ» по вулиці Сумгаїтській. 5% від кошторисної вартості робіт повинно було піти в бюджет міста, в результаті гроші в сумі 1 млн. 800 тис. гривень до бюджету не надійшли. Юридична служба мерії зверталась навіть до апеляційного суду щодо незаконності порушення кримінальної справи,та суд залишив все без змін і кримінальна справа розслідується і надалі.

Правоохоронцями проводиться супроводження кримінальної справи відносно вже колишнього голови Лисянської райдержадміністрації, начальника відділу земельних ресурсів, начальника філії державного кадастру, завідувача нотаріальної контори та інших, всього поки 8 осіб, які створивши злочинну групу, здійснювали розкрадання земель державного резервного фонду в Лисянському районі та нанесли збитки державі майже на 3 мільйона гривень. Працівниками УБОЗу задокументовано факт хабарництва бувшим головою Лисянської РДА, який спокусився на 77 тисяч доларів США. Всього на Черкащині, як зазначив Головний міліціонер області, з 1 квітня виявлено 23 факти хабарництва. До відповідальності притягнуто голову Кам’янської райдержадміністрації, якого затримано на гарячому при одержанні хабара в розмірі 70 тисяч гривень за передачу в оренду приватній структурі земельної ділянки площею 116 га на території району.

Також, нещодавно УБОЗівці спіймали «на гарячому» начальника відділу Державної інспекції з охорони земель управління Держкомзему по м.Черкаси та Черкаському району. Він вимагав хабар в розмірі 200 тисяч гривень за сприяння в оформленні документів на право власності комерційній структурі. Держслужбовця затримали безпосередньо при одержанні частини грошових коштів. Проте Придніпровський суд порахував за потрібне звільнити хабарника з-під варти. Цікаво, яку суму хабара необхідно взяти, щоб хабарник таки поніс заслужене покарання?

Є багато питань до міського голови м. Лисянка, якого затримано під час отримання ним хабара в розмірі 4 тисячі доларів за передачу в оренду земельної ділянки фізичній особі.

Порушені кримінальні справи і відносно судді Шполянського району, головного лікаря Чигиринської центральної лікарні, начальника державної виконавчої служби Чорнобаївського управління юстиції, начальника відділу Канівського управління МНС та інших посадових осіб нашої області.

Широкого розголосу набула кримінальна справа по викриттю діяльності організаційної злочинної групи з корумпованими зв’язками у складі 4 учасників, двоє з яких виявились працівниками прокуратури. У 2005-2010 роках вони шляхом обману та зловживання довірою під приводом надання допомоги у придбанні квартир у новобудовах м. Черкаси заволоділи грошовими коштами 45 громадян на загальну суму 1,5 млн. доларів США.

Наприкінці свого виступу начальник УМВС запевнив: «Ми і надалі будемо вести нещадну боротьбу з проявами корупції в нашій області».

ВЗГ ГУ МВС України в Черкаській області
 

You may also like...