Як звичайний крадій люків може стати вбивцею

Могло б статися невідворотне з 51-річним пенсіонер із Черкас, коли його нога зненацька не знайшла опори і провалилася вниз на тому місці, це зазвичай чоловік завжди ходив без проблем. Виявилося, що металевий люк, який прикривав вхід у каналізацію кудись зник. Потерпілий, на щастя, не провалився глибоко і навіть не зламав ногу. Однак дуже подряпав гомілку. 

Не так поталанило дев’ятирічній дівчинці із району Луначарського. Впавши у неприкритий люком вхід під землю, вона роздерла собі ногу так, що довелося її зашивати у лікарні.

Мало не пішла під асфальт і коляска з малою дитиною, яку мати вивозила подихати свіжим повітрям перед сном. Тоді у колясці, що через сутінки в’їхала у розкриту каналізаційну яму, зламалося переднє праве колесо. А падіння самого немовляти зупинила лише передня захисна дужка.

Ці нещодавні сумні пригоди могли б не трапитися, якби крадії люків не змінили свою кримінальну спеціалізацію. Особливо вони активізуються перед зимою. Ці «чорні» шукачі металу не гребують нічим, знімаючи все металеве навіть на автошляхах. Крадіїв не зупиняє навіть те, що відкритий люк — це смертельна небезпека як для пішоходів, так і для автомобілів. Із повідомлень про викрадення кришок люків щодо 34 міліція порушила кримінальні справи.

Працівники міліції затримали на території Придніпровського району 29-річного раніше судимого місцевого жителя, якому доведено 12 епізодів його кримінальної діяльності. Ще один зловмисник встановлений, зараз йому інкримінується викрадення восьми люків.

В Умані також затриманий викрадач люків. Цей крадій за ніч зняв, подрібнив, а потім здав до легального пункту прийому брухту шість каналізаційних люків. Крім того, що такі дії завдають великої шкоди інфраструктурі міст, вони ще й призводять до нещасних, а то й трагічних випадків, коли в люки падають люди, маленькі діти, автомобілі потрапляють у ДТП. . Наражаючи своїми діями людей на небезпеку, крадії чомусь не думають про те, що потерпілими можуть стати вони самі чи їхні близькі. Тому міліція просить небайдужих громадян: якщо ви стали випадковим свідком скоєння такого злочину — без вагань телефонуйте 102.

Олег Литвиненко, ВЗГ УМВС України в Черкаській області

МВС України
 

You may also like...