МВС інформує. Як правильно приймати іноземного громадянина в Україні

Що необхідно пам’ятати, якщо Ви запросили до себе іноземного громадянина.

Реєстрація іноземця проводиться при перетинанні ним державного кордону прикордонною службою шляхом поставлення у його національний паспорт дато-штампу із зазначенням конкретної дати в’їзду в Україну. При цьому іноземець заповнює імміграційну картку, на якій також проставляється цей штамп. Після виконання такої процедури, іноземний громадянин вважається зареєстрованим на строк 90 діб з моменту перетину державного кордону і може протягом вказаного терміну вільно пересуватись по Україні без звернення в органи внутрішніх справ.

Якщо іноземець проживає в Україні понад 90 діб, то особа, яка приймає його і надає житло, зобов’язана за три дні до закінчення цього терміну звернутись до підрозділу служби громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб місцевого міськрайвідділу міліції та подати пакет документи для продовження іноземцю строку перебування в Україні.

До вказаного пакету входять:

– відповідне письмове звернення приймаючої фізичної чи юридичної особи. Бланк такого звернення заздалегідь необхідно отримати у паспортному підрозділі, після заповнення звернення засвідчується за місцем проживання особи у житлово-комунальному господарстві чи сільській раді;

– письмове звернення самого іноземця про продовження йому терміну перебування в Україні (зразок звернення також можна отримати у підрозділі громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб);

– паспорт іноземного громадянина та його імміграційна картка (у разі її наявності);

– 2 фотокартки іноземця розміром 3,5 х 4,5 см;

– квитанція про оплату державного мита (__17__грн __00_ коп) та платних послуг, які надаються паспортною службою (_14_ грн._95_коп).

У разі необхідності посадова особа паспортної служби має право зажадати особистої присутності іноземця при розгляді його звернення, а також затребувати інші документи, які підтверджують наявність підстав та відсутність перешкод для його подальшого проживання в Україні

При позитивному вирішенні питання, у національний паспорт іноземця проставляється штамп, у якому вказується адреса його проживання в Україні та до якої дати він зареєстрований. При необхідності таку процедуру можливо повторити.

Звертаємо увагу, що несвоєчасне подовження іноземному громадянину терміну перебування в Україні (реєстрації) є порушенням законодавства, яке тягне за собою адміністративну відповідальність як іноземця, так і приймаючої його особи. Кодексом Закону України про адміністративні правопорушення передбачається, що за проживання в державі без реєстрації іноземець карається за ч. 1 ст. 203 КУпАП, а приймаюча його фізична особа за ст. 205 КУпАП, при притягненні до адмінвідповідальності іноземці та громадяни України (приймаюча сторона) сплачують штраф у розмірі від 340 до 680 гривень, а якщо таке порушення скоїла юридична особа (ст. 204 КУпАП), то відповідний штраф буде складати від 1700 до 3400 гривень.

У разі необхідності, співробітники відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичний осіб УМВС України в Черкаській області, який розташований у місті Черкаси за адресою: вул. Пастерівська, 104, нададуть Вам більш докладну консультацію особисто або по телефону 393-681.

ВЗГ УМВС України в Черкаській області
 

You may also like...