Псевдо-клієнт іноземної кредитної спілки замість солідних грошей отримає… судимість

У минулому році працівники луганської міліції викрили та затримали молодого чоловіка на ім’я Артем (ім’я змінене), який знайшов для себе спосіб швидкого «заробітку», пов’язаний з використанням підроблених платіжних карток. Покоління, до якого належить Артем, багато хто вважає інфантильним. Але його приклад свідчить, що це далеко не так. Серед молодих людей є дуже цілеспрямовані та заповзятливі суб’єкти, ось тільки активність свою направляють вони не в те русло.

25-річний Артем, упевнений у своїй безкарності, зняв із рахунків однієї з іноземних кредитних Спілок велику суму грошей. Ця кредитна спілка – швидкий і зручний спосіб оплати як повсякденних витрат, так і дорогих товарів. Він користується популярністю і має клієнтів у всьому світі, у тому числі і в Україні. Але повернемося до кримінальної діяльності Артема. Хлопець так би і продовжував це непристойне заняття, якби його не підвели фальшиві пластикові картки, якими він успішно користувався з серпня по грудень 2009 року. Артем виготовив сім платіжних карток, імітованих під картки однієї іноземної кредитної спілки та інших банківських установ. Хакер наніс на магнітні смуги інформацію з оригіналів тих платіжних карток, що потрапляли до його рук, і спокійнісінько користувався фальшивками, благополучно знімаючи гроші, коли в них виникала необхідність. А молодику гроші були необхідні постійно.

Слідством вже встановлено, що 14 серпня 2009 року він здійснив шість несанкціонованих операцій з підробленими пластиковими картками. Вставляючи пластикові картки до банкомату луганської філії одного з акціонерних банків, Артем знімав з кожної по чотири тисячі гривень, що належать одній іноземній кредитній спілці. Проте дві підробки підвели парубка і, зважаючи на перевищення ліміту проведення операції, тобто обмеження грошової суми на банківському рахунку, зняти гроші хлопцю не вдалося. Більше того, ці липові пластикові картки банкомат не повернув власникові, заблокувавши їх. У грудні того ж року в м. Полтаві Артему так само не пощастило. Полтавський банкомат «з’їв» ще дві підроблені банківські картки, не давши заволодіти шахраєві чужими грошима.

Чорна смуга в житті Артема настала, коли начальникові служби безпеки луганської філії акціонерного банку, чиїм банкоматом скористався шахрай, надійшло цікаве повідомлення. Річ у тому, що під час інкасації в банкоматі були виявлені дві пластикові картки, достовірність яких викликала сумніви. Вилучені картки не відповідали встановленому зразку, на них був відсутній логотип і не були зазначені обов’язкові реквізити: дані клієнта, номер картки та її тип, що красномовно говорило про їхню підробку. Замість логотипу на шматочку пластика були намальовані метелики синього кольору. Цими метеликами Артем неначе кидав виклик суспільству: метелики влетіли до банкомату і вилетіли з нього вже з грошима, а ви, мовляв, спробуйте зловити їх, і мене заразом. Взагалі пластикові картки є власністю того банку, який їх випускає. Для перевірки вилучені фальшивки були спрямовані до Департаменту служби безпеки цього банку, що в м. Києві. Після цього працівники фінансової установи звернулися до міліції.

Особу хакера-шахрая правоохоронці встановили завдяки відеозапису камерою спостереження, встановленою біля входу до банку, і порівнянням часу отримання грошей за пластиковими картками. Те, що зняття грошей з трьох банківських карт є незаконним, підтвердила й менеджер по боротьбі з шахрайствами в країнах СНД, яка представлятиме інтереси іноземної кредитної спілки в суді. Те, що пластикові картки липові, підтверджено й електронними звітами банку.

Немає сумніву в тому, що Артем за допомогою фальшивих пластикових карток зняв набагато більше, ніж 12 тисяч гривень.

Не розраховував псевдо-клієнт Кредитної спілки на те, що замість солідних грошей він отримає судимість. Але, мабуть, у крові цього молодого чоловіка було непомірне бажання будь-яким чином збагатитися за чужий рахунок.

У січні 2009 року він вже був судимий за статтею 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України, але на підставі ст. 75 «Звільнення від відбуття покарання з випробуванням» від призначеного покарання звільнений з випробувальним строком на 3 роки. Не міг не знати Артем, що якщо він знов переступить Закон, то в місцях позбавлення волі йому доведеться провести не лише новий «зароблений» строк, але й колишній. Проте навіть це не утримало Артема. У суді слухатиметься кримінальна справа за статтями Кримінального кодексу України 190 «Шахрайство» та 200 «Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення», головним фігурантом якої буде Артем.

Ольга Радкевич, прес-служба ЛМУ УМВС України в Луганській області

МВС України

You may also like...