Махінатори з «мертвими душами» привласнили майже 640 тисяч гривень бюджетних коштів

У ході оперативних заходів працівники міліції задокументували злочинну діяльність організованої групи посадових осіб. Лідером ОЗУ виявився 48-річний директор одного з будівельних ліцеїв області. Співучасників у кримінальній справі фігурують троє його заступників і старший майстер виробничого навчання. Як установлено, дані особи впродовж 2007 – 2010 років шляхом махінацій з «мертвими душами» набили свої кишені бюджетними коштами.

А в житті це виглядало так. До навчального закладу за наказом заповзятливого директора зараховувалися на навчання молоді люди з числа мешканців міста і прилеглих до нього населених пунктів. Весь «фокус» полягав у тому, що ці «щасливі» хлопці й дівчата навіть і гадки не мали, що стали студентами будівельного ліцею. А надалі за підробленими фінансовими документами на «мертві душі» нараховувалася з бюджету стипендія. Зрозуміло, дані грошові кошти, що фігурували у відомостях напроти прізвищ віртуальних студентів, розходилися по кишенях аферистів.

Злочинну групу можна віднести до категорії ОЗУ, оскільки вона має всі її класичні ознаки. Діяльність даного кримінального співтовариства, яке мало організатора і натхненника в особі директора ліцею, носила стійкий характер. Його лідер планував злочинну діяльність, розподіляв ролі членів ОЗУ і контролював виконання своїх незаконних розпоряджень. Заступники директора, зловживаючи своїм службовим становищем, діставали відомості про учнів місцевих загальноосвітніх шкіл, які отримали незавершену і повну середню освіту. Ці дані використовувалися для подальших фальсифікацій, що мали корисливий намір на привласнення бюджетних коштів.

Оперативники УДСБЕЗ УМВС України в Луганській області провели величезну роботу з вивчення всіх обставин злочинної діяльності даного ОЗУ. У результаті правоохоронцям удалося «розкопати» стільки «цікавого», що додатково прокуратурою було порушено 16 кримінальних справ за ч. 5 статті 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) і ч. 2 статті 366 (службове підроблення) КК України.

За результатами ревізії, проведеної фахівцями контрольно-ревізійного управління в Луганській області і представниками Головного управління освіти і науки Облдержадміністрації, організоване злочинне угруповання за чотири роки завдало державі збиток на суму близько 639 тисяч гривень. З метою відшкодування збитків, нанесених державі, на майно шахраїв за рішенням суду накладено арешт. Всі учасники ОЗУ сьогодні вже на лаві підсудних і їх подальшу долю вирішуватиме суд.

ВЗГ УМВС України в Луганській області

You may also like...