Припинено масштабне та організоване розкрадання державних коштів

Управлінням державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Миколаївській області в рамках здійснення відпрацювання про законність використання та освоєння у повному обсязі бюджетних коштів на капітальні потреби, а також видатків у вигляді субсидій та субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, задокументована злочинна діяльність керівництва одного з міськвиконкомів Миколаївської області та київського товариства з обмеженою відповідальністю, які на системній основі, із залученням до злочинної схеми службових осіб органів влади і управління – розпорядників коштів, за допомогою судової процедури розгляду господарських спорів, з використанням підроблених документів (договорів, угод, актів виконаних робіт), здійснювали розкрадання державних коштів.

Так, у 2011 року вищевказане товариство з обмеженою відповідальністю звернулось до Господарського суду Миколаївської області з позовами про стягнення з виконавчого комітету за нібито виконані роботи по гідродинамічному очищенню каналізаційних систем районного центру та гідродинамічного очищення системи опалення однієї із ЗОШ того ж райцентру на загальну суму 328 тис. грн.

У частині заборгованості за роботи по гідродинамічному очищенню системи опалення ЗОШ судом вже було прийняте рішення про стягнення коштів з виконкому районної міської ради та винесено наказ про виконання рішення суду.

Працівниками УДСБЕЗ УМВС України в Миколаївській області проведена перевірка, під час якої було встановлено, що роботи по гідродинамічному очищенню системи опалення у ЗОШ не проводились, договори та акти виконаних робіт не підписувались. За інформацією комунального підприємства, на балансі якого знаходяться каналізаційні системи райцентру, роботи по гідродинамічному очищенню каналізаційних систем не проводились і не могли здійснюватись без їх участі.

Наразі за вказаним фактом міжрайонною прокуратурою Миколаївської області порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ст. 15 «Замах на злочин», ст. 191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», ст. 366 «Службове підроблення» Кримінального кодексу України.

Таким чином, працівниками УДСБЕЗ УМВС попереджено нанесення збитків місцевому бюджету райцентру Миколаївської області на суму 328 тис. грн. та встановлено можливі факти скоєння аналогічних злочинів вказаного ТОВ на всій території України.

Аналіз рішень Господарських судів України (виходячи з Єдиного державного реєстру судових рішень) встановив, що протягом 2009-2011 років зазначене ТОВ подало до господарських судів більш ніж 70 позовів до державних та комунальних підприємств і організацій про стягнення заборгованості за нібито виконанні роботи по ремонту, обслуговуванню та очищенню каналізаційних систем і систем опалення на загальну суму більш ніж 7 млн. грн.

Наприклад, 22.03.2011 Господарським судом Житомирської області винесено рішення по справі за позовом злочинного ТОВ до одного з державних комунальних підприємств про стягнення 82 тис. грн. за виконання робіт, пов’язаних із очисткою системи каналізації.

15.03.2011 Господарським судом Київської області винесено рішення по справі за позовом злочинного ТОВ до відділу освіти однієї з РДА про стягнення 44 тис. грн. за виконання робіт, пов’язаних із капітальним ремонтом та гідрохімічним очищенням системи опалення.

Матеріали, які були зібрані працівниками УДСБЕЗ УМВС України в Миколаївській області та за якими встановлено, що, діючи у змові, посадові особи злочинного ТОВ та службові особи органів влади і управлінь – розпорядники коштів, використовуючи підроблені документи (договори, акти виконаних робіт та інше), шляхом подання відповідних позовів до господарських судів, скоюють розкрадання державного майна в інших областях на території України, передано до органів прокуратури для прийняття рішень відповідно до вимог діючого законодавства.

СЗГ УМВС України в Миколаївській області

You may also like...