Киевские судьи-«оборотни», освобождающие преступников, отделываются… выговорами

Як повідомили «УК» в Прес-службі прокуратури міста Києва, впродовж 2011 року працівниками органів прокуратури столиці взято участь у судовому розгляді більше ніж 20 тис. кримінальних справ у першій та апеляційній інстанціях

Працівниками прокуратури міста Києва підтримано державне обвинувачення у 6,1 тис. кримінальних справах з постановленням вироків. З них: у 179 – про злочини, вчинені неповнолітніми, 65 – корупційні діяння, 15 – невиплату заробітної плати, 8 – порушення законодавства у сфері земельних відносин, 3 – торгівлі людьми.    

За апеляціями державних обвинувачів скасовано та змінено необґрунтовані вироки стосовно 470 осіб. Через занадто ліберальні покарання апеляційним судом скасовано вироки стосовно 81 особи. При цьому рівень апеляційного реагування на незаконні судові рішення становить 93,1 %.

Зазначимо, що виправдувальні вироки, які набрали законної сили, відсутні.

Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних та кримінальних справ упродовж 2011 року за касаційними скаргами прокурорів скасовано та змінено незаконні судові рішення у кримінальних справах стосовно 142 осіб, що забезпечило прокуратурі м. Києва один із самих високих показників у державі з касаційної практики.       

Актуальним залишається питання відповідальності Київських суддів. Зокрема, прокуратурою міста Києва у поточному році до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за численні порушення норм чинного законодавства під час розгляду кримінальних справ направлено подання щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності двох суддів районних судів міста Києва.

Так, наприклад,  однією із суддів Дарницького районного суду м. Києва безпідставно змінено запобіжний захід з тримання під вартою на особисту поруку трьом громадянам України, які перебували у міжнародному розшуку за вчинення шахрайських дій. У зв’язку з цим, обвинувачені  зникли та кримінальну справу відносно них зупинено. Крім того, суддею неодноразово змінювались запобіжні заходи  при розгляді інших кримінальних справ, що перебували в її провадженні, через що виникли перешкоди до всебічного, повного та об’єктивного розгляду справ і постановлення обґрунтованих рішень.

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за вказані порушення закону до судді Дарницького районного суду м. Києва застосовано дисциплінарне стягнення у виді догани.

УК

 

You may also like...